الأمن النفسي من منظور إسلامي: المفاهيم والنظريات والمؤشرات
İslami perspektiften psikolojik güvenlik: Kavramlar teoriler ve göstergeler
- Tez No: 835414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAOUDA BENSAID
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal güvenlik, Huzur, Ruhsal güvenliğin temelleri, Ruhsal güvenliği tehdit eden faktörler
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, bireylerin hayatındaki önemli bir faktör olan ruhsal güvenliği ve onun sağladığı yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini tartışmak için yapılmıştır. Ayrıca, ruhsal güvenlik hakkında önde gelen teorilerin sunumuyla birlikte İslami bir bakış açısına göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma, İslam'ın ruh sağlığına verdiği önemi ve bireyin güvenliğini ve huzurunu sağlamak için Kur'an'ın metodolojisini ele almaktadır. Ayrıca, peygamberimiz Hz. Muhammed'in örnekliği ve onun yolunda ilerleyecekler için krizler ve psikolojik zorluklarla nasıl başa çıkacaklarını öğretme konusundaki çabaları da ele alınmıştır. Çalışma, İslami bakış açısına göre ruhsal güvenliğin temellerini mümkün olan en kapsamlı şekilde ele almıştır. Ayrıca, güvenlik hissi ve huzursuzluk hisleri üzerinde etkili olan faktörleri vurgulamakta ve bu faktörleri iyileştirmek ve İslami bakış açısına göre bireyler ve topluluklar için ruhsal destek sağlamak için çözümler sunmaktadır. Çalışma, Kuran ayetleri, hadisler ve İslam alimlerinin görüşleri üzerine yapılan bir inceleme ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, ayetler ve şeriat metinleri üzerine yapılan açıklama ve yorumların tahlili de yapılmıştır. Çalışma, İslam'ın sağladığı çözümlerle ruhsal güvenliğin önemli bir öncelik olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, insan doğasının ve bireylerin psikolojik ve duygusal değişimlerinin farkındalığına sahiptir. Çalışma, İslami bakış açısına göre ruhsal güvenlik hakkında daha fazla araştırma yapılması ve ölçme göstergelerinin geliştirilmesi, ayrıca farklı yaşam alanlarında bireyler ve gruplar üzerinde yapılan alan çalışmaları da önermektedir.
Özet (Çeviri)
The study discussed the notion of psychological security and its importance in the life of individuals, The study presented some prominent theories on psychological security and adapted them to align with the Islamic perspective. The study examined Islam's emphasis on psychological well-being and its attempt to establish a safeguarding framework for individuals' psychological security and reassurance. It explored the Holy Qur'an's approach in promoting psychological security, outlining principles and strategies needed for individuals to overcome fear and anxiety. The study also explored the role of the Sunnah in promoting psychological security, highlighting the Prophet Muhammad, as an ideal example who taught his followers how to manage psychological crises and challenges in a positive and balanced manner. The study sought as much as possible to reinforce the foundations of psychological security and to. sheds light on the factors of achieving that contribute to achieving psychological security while also addressing the threats and influences of safety and tranquility leading to various forms of fear, anxiety and disturbance. Moreover, it proposes measures to enhance these factors and provide psychological support to individuals and groups according with Islamic principles. The study concluded that psychological security is one of the most important priorities of the Islamic religion and clarified the ways and methods that guarantee psychological reassurance and security, while formulating sustainable solutions considering the inherent nature of the human psyche and individuals' psychological and emotional changes. The study recommends further research on psychological security, and the development of procedural indicators for measuring it, as well as conducting field studies across various domains of life.