Siyer kaynaklarına göre Hz. Peygamber'in akrabalık ilişkileri
The Prophet's relative relations according to siyar sources
- Tez No: 835425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Siyer, İslam Tarihi, Hz. Muhammed, Akraba, Sıhriyet, Sıla-i Rahm, Siyar, History of Islam, Prophet Muhammad, Relative, Silat al-Rahim, Relative Relations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'in tutum ve davranışları, Müslümanlar nezdinde birer rehber niteliğindedir. Zira onun hayatı Kur'an'da övülen ve teşvik edilen ahlaki niteliklere sahiptir. Allah'ın peygamberi, tüm söz ve davranışlarıyla ümmetin ferdî, ailevî ve toplumsal ilişkilerinde en güzel örneklik yani 'üsve-i hasene" olmuştur. Böylece Kur'an, Hz. Muhammed'i bütünüyle örnek bir şahsiyet olarak tanımlamıştır. Bu doğrultuda da Hz. Peygamber'in ailesinin bilinmesi, onun hayatının anlaşılmasına önemli katkı sağlamaktadır. Hayatında yakın çevresi ve aile fertleriyle özel ve genel anlamda ilişkiler kurmuş ve böylece Müslümanlara insanlar arası ilişkilerde rehberlik görevi yapmıştır. Bu sebeple Hz. Peygamber'in insanlığa tebliğ ettiği evrensel ilkeleri anlamada onun başta ailesi olmak üzere akrabalarıyla ilişkisi ayrı bir önem arzetmektedir. Bu çalışmamıza akrabalık kavramının tanımı ve bu anlamda kullanılan kavramlar hakkında bilgi verilerek başlanmış, birinci bölümde Hz. Muhammed'in başta ailesi olmak üzere akrabaları hakkında siyer kaynaklarında yer alan bilgileri derleyerek Hz. Peygamber'in soy ağacı çıkartılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde siyer kaynakları çerçevesinde Hz. Peygamber'in akrabalarıyla olan ilişkileri ele alınmıştır. O, kendisinin sahip olduğu ve benimsediği iyilikleri, güzel vasıfları akrabalarına da yansıtmış, onların bu erdemlerle bezenmesine özen göstermiştir. Peygamberliğinin ilanından itibaren öncelikle onları İslam'a davet ederek akrabalarının Müslüman olmaları nedeniyle yaşadıkları zorluklar karşısında onları cennetle müjdelemiş, onlara maddi ve manevi destek olmuş ve hayatlarının sonuna kadar akrabalarına sahip çıkmıştır. Akrabalarının da kendisine yönelik destekleri, çaba ve gayretleri büyük bir fedakârlıkla ileri düzeyde olmuştur. Öte yandan Allah'ın elçisi akrabalarına güvenmiş, hatalarını affetmiş, onlara içten sevgisini yansıtmış ve hediyeler vererek de ödüllendirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the words of the Qur'an, the attitudes and behaviors of the Prophet, who was sent as a mercy to the worlds, are a guide for Muslims. Because his life was adorned with the moral values of the Qur'an, and in this direction, he became the best example of the ummah in individual, family and social relations with all the words and actions of the Messenger of Allah. Thus, the Qur'an describes Muhammad as an exemplary figure. Therefore, his family and kinship relations are especially important. In this respect, knowing the family of the Prophet makes an important contribution to the understanding of his life. In understanding the universal principles of Muhammad, his relationship with his relatives, especially his family, is of particular importance. Because he spent most of his life in and around his close circle, he established special and general relations with them, and thus served as a guide for Muslims in interpersonal relations. In this study, the Prophet's family tree was created by taking care to compile and reveal the information in the sources about Muhammad's relations with his relatives, especially his family, and to create a table from it. In the second part of our study, his method of inviting them to Islam in line with his relations with the relatives in question was explained. It is seen that his benevolence towards his relatives is at an advanced level. On the other hand, he reflected on his relatives the goodness that he claimed and adopted and took care to adorn them with goodness. Since the proclamation of his prophethood, his efforts and efforts in the support of his relatives towards him have been advanced by showing great sacrifices. The Prophet gave the good news of his relatives, who showed great and noble resistance in the face of the difficulties they have been exposed to since they became Muslims, with the reward of Paradise for their efforts. On the other hand, the messenger of Allah trusted his relatives, reflected his sincere love to them and rewarded them by giving gifts. In any case, he was saddened by the difficulties and problems that befell their relatives due to their being Muslims and supported them morally and took care of their relatives until the end of their lives.