Türkiye ile almanya arasındaki iş güçü antlaşmasının 60. yılında Türkiye kökenlilerin Almanya'ya toplumsal, iktisadi ve siyasi etkileri
The social, economical and political impact of people with turkish roots living in germany on the 60th anniversary of the German-Turkish advertisement agreement
- Tez No: 835534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türk göçmenler, Almanya, Yumuşak Güç, Migration, Turkish migrants, Germany, Soft Power
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Göç, insanlık tarihinin önemli bir parçasıdır ve toplumlar üzerinde etkileri olan karmaşık bir süreçtir. Bireylerin bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmesi ve yeni bir yaşam kurması, göçmenlerin ve ev sahibi toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi alanlarda değişikliklere yol açan bir dönüşüm sürecini içerir. Son yıllarda, dünya genelinde siyasi, ekonomik ve sosyal faktörler göç olaylarını artırmıştır. Almanya, bu süreçlerden etkilenen ülkelerden biri olarak uluslararası ve ulusal düzeyde dikkat çeken bir mülteci politikasıyla dikkat çekmiştir. Özellikle Suriye'deki iç savaşın etkisiyle, Almanya'ya olan göç dalgası büyük bir boyut kazanmış ve ülkede toplumsal, siyasi ve ekonomik tartışmalara yol açmıştır. Almanya'nın göç süreci ve mülteci politikaları, hem iç politika hem de toplumsal dinamikler açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu süreçte, Türk göçmenler de Almanya'daki göç hikâyesinde önemli bir rol oynamaktadır. Türk göçmenler, 1960'lı yıllardan itibaren Almanya'ya iş gücü ihtiyacı nedeniyle gelen ve uzun yıllar boyunca ülkede yaşamlarını sürdüren bir topluluktur. Bu durum, Türk göçmenlerin Alman toplumunda sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli etkiler oluşturduğunu ve entegrasyon süreçlerinin incelenmesi iv gereken bir konu olduğunu ortaya koymaktadır. Türk göçmenlerin Almanya'daki entegrasyon sürecini ve bu süreçteki etkilerini anlamak için birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar, Türk göçmenlerin Alman toplumuna entegrasyon çabalarını, dil öğrenimi, eğitim, iş piyasasına entegrasyon gibi konuları ele almaktadır. Ayrıca, Türk göçmenlerin Alman toplumuyla olan ilişkilerini, çift kimlik oluşumunu ve kültürel etkileşimlerini araştırmaktadır. Türk göçmenlerin Almanya'daki varlığı, toplumsal çeşitlilik ve kültürel anlamda zenginlik oluşturmanın yanı sıra, ekonomik büyümeye de katkıda bulunmaktadır. Türk iş gücü, Alman ekonomisinde önemli bir rol oynamakta ve iş gücü piyasasında istihdam edilmektedir. Almanya'da gösterdikleri entegrasyon çabaları ve etkileri ile yumuşak gücün önemli bir örneğini temsil eden Türk göçmenlerin, kültürel ve sosyal alanda Almanya'ya yaptığı katkılar da göz ardı edilemez. Bu aynı zamanda Türkiye'nin Almanya'daki yumuşak gücünü temsil etmektedir. Yumuşak güç, bir ülkenin diğer ülkeler üzerinde etki oluşturmasında, değerler, kültürler, eğitim ve diğer çekicilik faktörlerini kullanma yeteneğini ifade eder. Türk göçmenlerin Alman toplumunda dil öğrenimi, eğitim ve iş piyasasına entegrasyon gibi alanlarda gösterdikleri başarılar, Almanya'ya yönelik bir çekim gücü oluşturur. Bu durum, Türk göçmenlerin kültürel zenginlikleriyle birlikte Almanya'nın toplumsal çeşitliliğini artırırken, aynı zamanda ülkenin küresel arenadaki etkisini güçlendirmektedir. Türk göçmenlerin kültürel etkileşim ve çift kimlik oluşumu, yumuşak gücün bir diğer önemli yönünü temsil eder. Türk göçmenler, Almanya'da geleneksel Türk kültürünü korurken, aynı zamanda Alman toplumuna entegre olma çabası gösterirler. Bu kültürel çeşitlilik, Almanya'nın uluslararası alanda saygınlığını artırırken, kültürel anlayışı ve hoşgörüyü teşvik etmektedir. Türk göçmenlerin kültürel etkinliklere katkıları, sanat, müzik, edebiyat ve diğer alanlarda gerçekleştirdikleri faaliyetler, Almanya'nın kültürel bir cazibe merkezi hâline gelmesini sağlarken bunun yanı sıra ekonomik katkıları da Almanya'nın yumuşak gücünü desteklemektedir. Türk iş gücü, Alman ekonomisinde istihdam edilerek ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunur. Türk işletmeciler ve girişimciler, Almanya'da yeni iş fırsatları üretirken, ticari ilişkileri güçlendirir ve uluslararası ticarete katkı sağlarlar. Bu ekonomik etkileşim, Almanya'nın ekonomik gücünün ve uluslararası ilişkilerdeki rolünü artırmaktadır. Sonuç olarak, Türk göçmenlerin Almanya'da gösterdikleri entegrasyon çabaları ve etkileri, Almanya'nın yumuşak gücünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Almanya v üzerindeki etkilerini daha kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamayan bu çalışma, Alman toplumuna entegrasyon süreçlerindeki başarıları, karşılaştıkları zorluklar, ekonomik katkıları, kültürel etkileşimleri ve toplumsal uyum konularını ele alacaktır. Tüm bunların yanında bu çalışmada bu etkilerin uyandırdığı yumuşak güç unsurları açıklanmaya çalışılacak ve ayrıca Türk göçmenlerin Almanya'nın göç politikaları ve toplumsal dinamikleri üzerindeki etkileri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Migration is an important part of human history and a complex process with impacts on societies. It involves a process of transformation in which individuals move from one country to another and establish a new life, leading to changes in the social, cultural, economic and political spheres of the migrants and the host society. In recent years, political, economic and social factors have increased migration across the world. Germany, as one of the countries affected by these processes, has drawn attention with a refugee policy that has attracted attention at the international and national level. Especially with the impact of the civil war in Syria, the wave of migration to Germany has gained a great dimension and led to social, political and economic debates in the country. Germany's migration process and refugee policies are of great importance in terms of both domestic politics and social dynamics. In this process, Turkish immigrants also play an important role in the migration story in Germany. Turkish immigrants have come to Germany since the 1960s due to the vii need for labor force and have been living in the country for many years. This situation reveals that Turkish immigrants have significant social, cultural and economic impacts on German society and their integration process is an issue that needs to be examined. Many studies have been conducted to understand the integration process of Turkish immigrants in Germany and their effects in this process. These studies address the integration efforts of Turkish immigrants into German society, language learning, education, integration into the labor market. They also investigate Turkish immigrants' relations with German society, dual identity formation and cultural interactions. The presence of Turkish immigrants in Germany contributes not only to social diversity and cultural richness but also to economic growth. The Turkish labor force plays an important role in the German economy and is employed in the labor market. Turkish immigrants represent an important example of soft power with their integration efforts and influence in Germany, and their cultural and social contributions to Germany cannot be ignored. Soft power refers to a country's ability to use values, cultures, education and other factors of attraction to influence other countries. The success of Turkish immigrants in German society in areas such as language learning, education and integration into the labor market creates an attraction factor towards Germany. This, together with the cultural richness of Turkish immigrants, increases Germany's social diversity and strengthens the country's influence in the global arena. Cultural interaction and dual identity formation of Turkish immigrants represent another important aspect of soft power. Turkish immigrants strive to integrate into German society while preserving traditional Turkish culture in Germany. This cultural diversity promotes cultural understanding and tolerance while enhancing Germany's international prestige. The contribution of Turkish immigrants to cultural events, their activities in art, music, literature and other fields make Germany a cultural center of attraction, while their economic contributions support Germany's soft power. Turkish labor force is employed in the German economy, contributing to the country's economic growth. Turkish businesses and entrepreneurs generate new business opportunities in Germany, strengthen trade relations and contribute to international trade. This economic interaction increases Germany's economic power and its role in international relations. In conclusion, the integration efforts and impact of Turkish immigrants in Germany constitute an important part of Germany's soft power. This study, which does not aim to viii examine their impact on Germany more comprehensively, will focus on their successes in their integration into German society, the challenges they face, their economic contributions, cultural interactions and social cohesion. In addition to all these, this study will try to explain the soft power elements that these influences evoke and will also evaluate the impact of Turkish immigrants on Germany's immigration policies and social dynamics.