Türkiye'de fotoğraf müzesi örneği olarak Ara Güler müzesi & Ara Güler arşiv ve araştırma merkezi
Ara Güler museum & Ara Güler archive and research center as an example of photography museum in Turkey
  1. Tez No: 835540
  2. Yazar: MİNE GÜÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Fotoğraf, Ara Güler, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi, Museum, Photography, Ara Güler, Ara Güler Archive and Research Center
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışması tarihi belgeleyen, koruyan, yansıtan ve nesilden nesile aktaran iki olguya odaklanır; fotoğraf ve müze. Her ikisi de kendi yöntemleriyle, kendi disiplinleri ve zaman dilimleri içinde tarihe tanıklık eder, onu korur, içselleştirir ve gelecek nesillere aktarır. Fotoğrafçılık, çeşitli yollarla bu iletimi kolaylaştırır. Kimi zaman dergilerde ve gazetelerde kimi zaman sergi alanlarında, kimi zaman da sokaklarda veya sosyal medya platformlarında var olur. Her fotoğraf karesi bir anı içerir ve onu tarihsel bir belgeye dönüştürür. Her belge içsel bir değere sahiptir. Bazı durumlarda, Ara Güler'in Afrodisias'ı yeniden keşfetmesi gibi tarihe bir pencere açar, diğer durumlarda ise belirli bir yerde çekilen bir kişinin fotoğrafı kişisel tarihlerine ışık tutar. Müzeler de fotoğraf gibi belgeleme, koruma, nesillere aktarma amacı taşır. Bazı müzeler arkeolojik kazıları barındırırken, bazı değerli resimleri sergiler ve kimi müzeler kişisel koleksiyonları içerir. Bu bağlamda müze türlerinin çeşitlendiği ve arkeoloji müzeleri, askeri müzeler, fotoğraf müzeleri, tarih müzeleri gibi çeşitli kategorilere ayrıldığı gözlemlenebilir. Yukarıda bahsedilen benzerlikler göz önüne alındığında, bu tez çalışmasının kritik bir noktada kesiştiği açık hale gelir. Ara Güler Müzesi & Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi, hem Ara Güler'in tarihe tanıklık ettiği ve bakış açısı kazandırdığı fotoğraflarını hem de kişisel koleksiyonları barındırarak Türkiye'de fotoğrafçılık müzeleri türünde benzersiz bir örnek oluşturur. Ara Güler'in fotoğraflarını kurumsallaştırarak tarihe ışık tutar ve özgün bir bakış açısı sunar. Bu çalışma kapsamında, fotoğrafçılık ve müze kavramları ayrı ayrı incelenmiş ve sonunda Ara Güler ve Ara Güler Müzesi & Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi örneği üzerinden kesişim noktaları incelenerek bir değerlendirme sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on two phenomena that document, preserve, reflect, and transmit historical information across generations: photography and museums. Both of these entities, in their own ways and within their respective disciplines and time frames, bear witness to history, safeguard it, encapsulate it, and pass it on to present and future generations. Photography, through various means, facilitates this transmission. At times, it exists in magazines or newspapers, in exhibition spaces, on the streets, or on social media platforms. Each photographic frame encapsulates a moment and transforms it into a historical document. Each document carries intrinsic value. Sometimes, it opens a window to history, as in the case of Ara Güler's discovery of Aphrodisias, while other times, a person's photograph taken in a specific location sheds light on their personal history. Museums also serve this purpose. Some museums house archaeological excavations, others house valuable paintings, and some house personal collections. In this context, it can be observed that museum types have diversified and fallen into various categories, including archaeology museums, military museums, photography museums, history museums, and more. When considering the similarities mentioned above, it becomes apparent that this thesis work intersects at a critical point. The Ara Güler Museum & Ara Güler Archive and Research Center, which houses both historical and personal collections, stands as a unique example in Turkey within the genre of photography museums. By institutionalizing Ara Güler's photographs, it sheds light on history and provides a unique perspective. Within this study, the concepts of photography and museums have been separately examined, and ultimately, an evaluation is presented by examining the intersection points, with a focus on Ara Güler and the Ara Güler Museum & Ara Güler Archive and Research Center as an example.