Süleyman Tevfik'in masal kitaplarının eğitim değeri ve Türkçe eğitimine katkısı
The educational value of Süleyman Tevfik's tale books and their contribution to Turkish language
  1. Tez No: 835539
  2. Yazar: HÜLYA AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Türkçe Öğretimi, Masal, Süleyman Tevfik, Value, Turkish Language Teaching, Fairy Tale, Süleyman Tevfik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Çocuk edebiyatının çocuğu eğlendirme, onun hoşça vakit geçirmesini sağlamasının yanı sıra eğitici özelliği de öne çıkar. Yani eğlendirirken öğretir. Çocuğun günlük hayatla bağ kurmasını, böylece olaylar karşısında olumlu tutum ve davranışlar sergilemesine imkân sağlar. Çocuk edebiyatı ürünleri arasında mühim bir yeri olan masal; bir yandan çocuğun dil becerilerini, anlama ve ifade etme gücünü geliştirirken, diğer yandan da millî ve evrensel değerleri çocuğa öğreterek, hayatında uygulamasına rehber olur. II. Meşrutiyet dönemi birçok aydının yazın hayatına başladığı bir dönemdir. Bu aydınlardan biri de Süleyman Tevfik'tir. Çok yönlü sanatçı kimliğiyle Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunan ve yaşadığı dönemde halkın sorunlarına çözüm bulmak amacı taşıyan Süleyman Tevfik birçok alanda eserler yazmıştır. Bu eserler içinde Türkçe öğretiminde ve çocukların zekâ gelişiminde büyük öneme sahip olan masallar dikkat çekicidir. Süleyman Tevfik'in masallarının incelendiği bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. I. Bölümde problem durumu, araştırmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları ile tanımlar açıklanmış, II. bölümde masalın tanımından, kökeninden, çocuk eğitimine katkılarından, masallarda aranan özelliklerden bahsedilmiş; daha sonra Süleyman Tevfik'in hayatı, eserleri ve kimlikleri hakkında bilgiler verilmiştir. III. Bölümde araştırmanın yöntemi, modeli, verilerin toplanması ve analizi açıklandıktan sonra, IV. bölümde ise Tevfik'in yirmi masalının eğitim değeri ve Türkçeye katkısını tespit amacıyla; konu, yer ve zaman, kahramanlar, kahramana yardımcı unsurlar, olumlu ve olumsuz iletiler, söz varlığı, motifler, özgün unsurlar, masalın anlama ve anlatma becerisine katkıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Children's literature serves a dual purpose; it not only entertains, providing an engaging pastime but also fulfills an educational role by instructing while amusing. It facilitates the child's integration with daily life, thereby cultivating the potential for positive attitudes and behaviors in response to life's events. Among the varied elements of children's literature, fairy tales are particularly salient, enhancing the child's linguistic skills, comprehension, and expressive ability, while also imparting national and universal values. The Second Constitutional Era marks the inception of many intellectuals' literary careers, including Süleyman Tevfik. With his multidimensional artistic identity, Tevfik made substantial contributions to Turkish literature and aimed to address the societal issues of his time. His oeuvre is extensive, but his fairy tales are especially significant for their role in Turkish language instruction and intellectual development in children. This research, focused on Süleyman Tevfik's fairy tales, is composed of four main sections. Section I elucidates the research problem, objectives, significance, limitations, and definitions; Section II offers an exposition of the fairy tale, including its definition, origin, its role in child education, requisite characteristics, and subsequently provides information concerning Tevfik's life, works, and identity. In Section III, the research methodology, model, data collection, and analytical procedures are delineated; Section IV conducts a comprehensive examination of twenty of Tevfik's fairy tales, assessing their educational merit and contribution to Turkish, covering aspects such as theme, setting, characters, auxiliary elements, positive and negative messages, lexical choices, motifs, original features, and the contribution to comprehension and narration skills.