Testiküler germ hücreli tümörlerin mikrodamar yoğunluğu klinikopatolojik özellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between microvessel density and clinicopathological features of testicular germ cell tumors
- Tez No: 835544
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DÜNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Üroloji, Oncology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Germ hücreli testis tümörü, mikrodamar yoğunluğu, seminom, non seminom, Germ cell testicular tumor, microvessel density, seminoma, non seminoma
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Giriş ve Amaç: Germ hücreli testis tümörlerinde mikrodamar yoğunluğu (MDY) ve klinikopatolojik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırarak, tümörlerinin tedavi ve takibinde kullanılabilecek bir prognostik faktör olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma retrospektif olarak, 2013-2023 yılları arasında Aydın Adnan Menderes Ünveristesinde radikal orşiektomi yapılan 80 hasta dahil edilmiştir. Klinik ve patolojik özellikleri arşivden çıkarılarak tekrar değerlerindirme yapıldı. Hastaların parafin bloklarından immünohistokimyasal çalışma preparatlar hazırlandı ve anti CD-34 antikor kiti ile immünohistokimysal boyama yapıldı. Hot-Spot tekniği ile tümör mikrodamar yoğunluğu belirlendi. Mikrodamar yoğunluğu ve klinikopatolojik özellikleri arasındaki ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilenlerin 44 seminom ve 36 non seminomatöz germ hücreli tümör(NSGHT) tanılı olgulardı. Evre 1 seminomlarda gizli metastaz riskleri olan tümör boyutunun 4 cm'den büyük ve rete testis invazyonu olma durumu kendi içinde mikrodamar yoğunluğu(MDY) açısından karşılaştırıldı, istatistik olarak anlamlı fark bulunmadı(p=0,125, p=0,779). Evre 1 nonseminomatöz tümörlerde gizli metastaz riski olan lenfovasküler invazyon(LVİ) durumuna göre MDY'si karşılaştırıldı, istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0,423). Tüm hastalar seminom ve non seminom olarak iki ayrı grupta değerlendirildiğinde, metastaz olanar ve olmayan arasında MDY bakımından anlamlı fark bulunmadı(p=0,78, p=0,46). Aynı şekilde TNM evrelemesinin everlerinin kendi arasında da MDY açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Bunlara karşın seminomlarda tümörün T evreleme grupları arasında anlamlı fark saptandı(p=0,04). Sonuç: Bizim çalışmamızda germ hücreli testis kanserlerde MDY ile prognostik faktörler, metastaz ve TNM evreleri arasında ilişki saptanmadı. Sadece seminomlarda tümörün T evreleme grupları arasında anlamlı fark saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: By investigating the relationship between microvessel density (MDY) and clinicopathological features in germ cell testicular tumors, we aimed to show whether it is a prognostic factor that can be used in the treatment and follow-up of tumors. Methods: In this retrospective study, 80 patients who underwent radical orchiectomy at Aydın Adnan Menderes University between 2013 and 2023 were included. Clinical and pathologic features were extracted from the archive and re-evaluated. Immunohistochemical preparations were prepared from the paraffin blocks of the patients and immunohistochemical staining was performed with anti CD-34 antibody kit. Tumor microvessel density was determined by Hot-Spot technique. The relationship between microvessel density and clinicopathologic features was evaluated. Results: Of those included in the study, 44 were diagnosed with seminoma and 36 with non-seminomatous germ cell tumors(NSGCT). In stage 1 seminomas, tumor size greater than 4 cm and rete testis invasion, which are the risks of occult metastasis, were compared in terms of MVD, and no statistically significant difference was found. MVD was compared according to lymphovascular invasion status with a risk of occult metastasis in stage 1 nonseminomatous tumors, and no statistically significant difference was detected(p=0.423). When all patients were evaluated in two separate groups as seminoma and non-seminoma, there was no significant difference in MVD between those with and without metastasis(p=0.78, p=0.46). Likewise, no statistically significant difference was detected between the stages of TNM staging in terms of MVD. However, significant difference was found between the tumor T staging groups in seminomas(p=0.04). Conclusions: In our study, we could not detect any correlation between MVD and prognostic factors, metastasis and tumor stages and tumor size in germ cell testicular cancers. We could only detect significant difference between T tumor staging groups.