Ayçiçeği (helianthus annuus L.) çiçek tozlarının in vitro çimlenmesini etkileyen faktörler
Factors effecting in vitro pollen grain germination in sunflower (helianthus annuus L.)
  1. Tez No: 83572
  2. Yazar: NİLGÜN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHATTİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sunflower, in vitro, pollen grain, pollen germination rate, pollen tube growth rate, pollen tube length
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AYÇİÇEĞİ (Helianthus annum L.) ÇİÇEK TOZLARININ IN VITRO ÇİMLENMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Nilgün UNSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabiüm Dalı Danışman: Doç. Dr. Sebahattin OZCAN 1999, Sayfa: 45 Jüri : Doç. Dr. Sebahattin ÖZCAN Prof. Dr. Nilgün BAYRAKTAR Doç. Dr. Fikret AKTNERDEM Bu çalışma, Ayçiçeği çiçek tozlarının in vitro çimlenmesini etkileyen faktörleri tespit etmek amacıyla 1998 yılında Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Biyoteknoloji ve Sitoloji Laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bölüm deneme tarlalarında yetiştirilen orobanşa dayanıklı genetik erkısır hatlara ait fertil bitkilerin çiçek tozları kullanılmıştır. Çalışmada en yüksek çimlenme sonuçları, 100 g/l sukroz, 300 g/l PEG 4000, 200 mg/1 KNO3, 150 mg/1 H3BO3, 200 mg/1 MgS04, 150 mg/1 Ca(N03)2 ve stigma ekstraktı içeren çimlendirme ortamında, anterlerin yeni patladığı ve çiçek tozlarının anterler üzerinde yumak halinde bulunduğu safhada, 20 dakika ön inkübasyon süresinde, 60 dakika inkübe edilerek, pH: 6.5 değerinde ve asılı damla yönteminde elde edilmiştir. Bu uygulamalarda çiçek tozu çimlenme oranı %100, çim borusu oluşturmaoranı %98 ve çim borusu uzunluğu 129.08 fim olarak elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Ayçiçeği, in vitro, çiçek tozu, çiçek tozu çimlenme oranı, çim borusu oluşturma oranı, çim borusu uzunluğu
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis FACTORS EFFECTING IN VITRO POLLEN GRAIN GERMINATION IN SUNFLOWER (Helianthus annum L.) Nilgün UNSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Crop Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN 1999, Page : 45 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN Prof. Dr. Nilgün BAYRAKTAR Assoc. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM This study was carried out to determine the factors effecting in vitro pollen germination of sunflower in 1998 at biotechnology and cytology laboratories of Field Crops Department of Agricultural Faculty, Ankara University. The pollen grains from fertile plants of genetic male sterile lines grown in experimental field of Field Crops Department were used in the study. The best germination results were echived from the pollen grains of just opened anthers in a medium containing 100 g/1 sucrose, 300 g/1 PEG 4000, 200 mg/1 KN03, 150 mg/1 H3BO3, 200 mg/1 MgS04, 150 mg/1 Ca(N03>2 and stigma extract with pH: 6.25, 20 min pre incubation, 60 min incubation period and hanging drop method. In this treatment, pollen germination rate, pollen tube growth rate and pollen tube length were found %100, %98 and 129.08 um, respectively.