Öğretmen adaylarının TPAB ve öğretmen öz yeterliliklerinin incelenmesi
Investigation of teacher candidates' TPACK and teacher self-efficacy
  1. Tez No: 835803
  2. Yazar: TANSU GÖNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KIRINDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik bilgi, pedagojik bilgi, alan bilgisi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; Öğretmen Adaylarının öz yeterlilik ve TPAB inanç düzeyleri cinsiyete göre değişimi ve öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeyleri ile öz yeterlilik arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Orta Anadolu'da öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Araştırma örneklemi ise hedef evren içerisinden basit seçkisiz olarak seçilmiştir. Çalışmada öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik öz-yeterlik inançları, Öğretmen adaylarının TPAB yeterliliklerini içeren ölçekler kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için analiz sürecinde bağımsız örneklem t testi, ANOVA ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında Öz-yeterlik inanç algısı erkek öğretmen adaylarının kadın öğretmen adaylarından daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının TPAB ile öz yeterlilik inançları arasında orta düzeyde ve pozitif yönde ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to Decipher the relationship between the self-efficacy and TPACK belief levels of teacher candidates according to gender and the relationship between the technological pedagogical content knowledge levels of teacher candidates and self-efficacy. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The universe of the research consists of teacher candidates studying in Central Anatolia. The research sample was selected from the target universe without simple selection. In the study, self-efficacy beliefs of teacher candidates for the teaching profession and scales containing TPACK competencies of teacher candidates were used. SPSS program was used in the analysis of the data. Since the data showed a normal distribution, independent sample t-test, ANOVA and pearson correlation analysis were used in the analysis process. In the findings of the research, it was found that the perception of self-efficacy belief was more positive among male teacher candidates than female teacher candidates. It has been found that there is a moderate and positive relationship between TPACK and self Deciency beliefs of teacher candidates. KeyWords: Technological knowledge, pedagogical knowledge, field knowledge