Teknoloji destekli olasılık ve istatistik öğretiminin matematik öğretmen adaylarının TPAB düzeylerine, özyeterliklerine ve dijital okuryazarlıklarına etkisi
The impact of technology-enhanced probability and statistics education on pre-service mathematics teachers' TPACK competencies, self-efficacy, and digital literacy skills
  1. Tez No: 963202
  2. Yazar: ELANUR KÖKSAL BALARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, olasılık öğretimi, istatistik öğretimi, TPAB, Digital literacy, probability teaching, statistics teaching, TPAB
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın genel amacı teknoloji destekli olasılık ve istatistik öğretiminin matematik öğretmen adaylarının TPAB düzeylerine, tutumlarını, özyeterliklerine ve dijital okuryazarlıklarına etkisinin incelenmesidir. Elde edilen veriler hem nicel hem nitel olmasından kaynaklı bu araştırma karma yöntem araştırması olup desen olarak yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ilköğretim matematik öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Araştırma, bir devlet üniversitesinin ilköğretim matematik öğretmenliği programının üçüncü sınıfın bahar döneminde olasılık ve istatistik öğretimi dersini alan 43 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında: Matematik öğretmen adaylarının TPAB yeterliliklerini ortaya çıkarmak amacıyla geliştirilen teknolojik pedagojik alan bilgisi ölçeği, dijital okuryazarlık özyeterliliği belirlemek için dijital okuryazarlık ölçeği, ortaokul düzeyinde istatistiği öğretmeye yönelik öz yeterlilik ölçeği , öğretmen adaylarının olasılık ve olasılık öğretmeye yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla Olasılık ve Olasılık Öğretimine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanmasında öğretmen adaylarının hazırlamış oldukları ders planları kullanılmıştır. Araştırmanın ilk dört probleminin analizi için frekans, yüzde ve bağımlı gruplar t testi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın son problemi olan öğretmen adaylarının teknoloji destekli olasılık ve istatistik öğretiminde planladıkları ders planlarının TPAB düzeylerine etkisini incelemek amacıyla Balgalmış'ın (2013) geliştirdiği Matematik Öğretmen Adaylarının TPAB Gelişimlerini Değerlendirme Tablosu temel alınarak analiz edilmiştir. Ders planlarına ait analizler frekans, yüzde teknikleri ile sunulmuştur. Araştırmanın nicel sonuçlarında öğretmen adaylarının TPAB özyeterlilikleri, dijital okuryazarlık özyeterlilikler, istatistik öğretimine yönelik özyeterlilikleri ve olasılık öğretimine karşı tutumlarında ön test ve son test puanlarında pozitif yönde anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Ders planlarının değerlendirilmesinde öğretmen adaylarının ilk hazırladıkları ders planlarında teknolojik pedagojik alan bilgisi bakımından fark etme öncesi ve fark etme basamağında yer alırken son hazırladıkları ders planlarında kabul etme, uyumlama ve keşfetme basamaklarına çıkmışlardır. Sonuç olarak öğretmen adaylarına teknoloji destekli olasılık ve istatistik öğretimi uygulamaların yaptırılması öğretmen adaylarında teknolojik pedagojik alan bilgisi bakımından olumlu yönde bir etkiye sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to examine the effect of technology-supported probability and statistics teaching on mathematics teacher candidates' TPAB levels, self-efficacy, and digital literacy. Since the data obtained are both quantitative and qualitative, this research is a mixed-methods study using a convergent parallel design. The study group consists of primary school mathematics teacher candidates. The research was conducted with 43 teacher candidates who took the probability and statistics teaching course in the spring semester of the third year of a state university's primary school mathematics teaching program. The criterion sampling method was used as the purposeful sampling method in the research. For the collection of quantitative data: The technological pedagogical content knowledge scale developed by Önal (2016) to reveal the TPAB competencies of mathematics teacher candidates, the digital literacy scale developed by Ng (2012) to determine digital literacy self-efficacy and adapted into Turkish by Hamutoğlu, Güngören, Uyanık, and Erdoğan (2017), and the scale developed by Leigh M. Harrell-Williams and colleagues (2015) developed and Batur and colleagues (2020) adapted into Turkish, The“Attitude Scale Toward Probability and Probability Teaching,”developed by Estrada and colleagues (2016) and adapted into Turkish by Gümüş (2021), was used to measure teacher candidates' attitudes toward probability and probability teaching. Qualitative data were collected using lesson plans prepared by teacher candidates. For the analysis of the first four problems of the study, frequency, percentage, and dependent groups t-test techniques were used. The final problem of the study, which examined the effect of teacher candidates' lesson plans for technology-supported probability and statistics teaching on their TPAB levels, was analyzed based on Balgamış's (2013)“Mathematics Teacher Candidates' TPAB Development Assessment Table.”The analyses of the lesson plans were presented using frequency and percentage techniques. In the quantitative results of the study, a positive and significant relationship emerged between the pre-test and post-test scores of teacher candidates' TPAB self-efficacy, digital literacy self-efficacy, self-efficacy in statistics teaching, and attitudes toward probability teaching. In the evaluation of lesson plans, teacher candidates were at the pre-awareness and awareness stages in terms of technological pedagogical content knowledge in the lesson plans they first prepared, while they had reached the acceptance, adaptation, and discovery stages in the lesson plans they prepared last. In conclusion, having teacher candidates participate in technology-supported probability and statistics teaching applications had a positive effect on their technological pedagogical content knowledge.