Neoliberal düşüncelerin yayılması ve ekonomi politiğin dönüşümü: 'Don't Look Up' filmi incelemesi
The spread of neoliberal thoughts and the transformation of the politic economy: 'Don't Look Up' movie review
- Tez No: 835918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAGIP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Serbest Piyasa, Eleştirel Söylem Analizi, Don' t Look Up”, Neoliberalism, Free Market, Critical Discourse Analysis, Don't Look Up”
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Uluslararası sistemde egemen olan neoliberal düşünce; tarihsel süreç, teorik ve kavramsal çerçeve, politik uygulama gibi konularda oldukça geniş ve kapsamlı bir yaklaşımdır. 1980' li yıllarla birlikte hızla dünyaya yayılan düşüncenin temel referansı; serbest piyasa ekonomisinde devletlerin ekonomik müdahalelerini sınırlandırılmasıdır. Ardından piyasada yaratılacak rekabetle piyasanın kendi dinamiğini bulması hedeflenmektedir. Nitekim devlet, azalan ekonomik rolüyle birlikte piyasanın istikrarını koruyan aktör konumuna gelmektedir. Neoliberal düşünce etkisiyle yaşanan ekonomikleşme ve bireyselleşme süreci de; yaklaşımın siyasal, ekonomik ve toplumsal alanlara olan çok yönlü etkisi olarak ele alınmaktadır. Bu çalışma; neoliberal düşünce ve uygulamaların yayılması ardından gerçekleşen sosyal, ekonomik ve politik yansımalara karşı eleştirel yaklaşım oluşturmaktadır. Seçilen“Don't Look Up”filminin eleştirel söylem analiziyle birlikte; neoliberalizmin bahsedilen üç alanı da etkilediği ve çeşitli olumsuz yansımaları olduğu sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda; devletin ve bireylerin ekonomikleştiği, demokrasi kültürünün ve kurumlarının çeşitli darbeler aldığı ve toplumsal alanda bozulmalar yaşandığı örneklenmiştir. Nitekim neoliberal düşüncenin siyasal, ekonomik ve toplumsal tasarıları beraberinde getirdiği odakta tutulmuştur. Kişisel özgürlüklerdeki artışla desteklenen girişimci birey tasarısının toplumsal olarak kabul edilebilir bulunduğu ve sistemde yerleştiği görülmüştür. Ayrıca devletin yaşadığı ekonomik uygulamalardaki gerilemenin demokrasisine olan itibarın kaybolmasıyla siyasal alana taştığı da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Neoliberal thought, which dominates in the international system, is a fairly broad and comprehensive approach to issues such as the historical process, theoretical and conceptual framework, and political practice. The main focus of the concept, which grew widely throughout the world in the 1980s, is to minimize government interference in a free market economy. Then, it is aimed to find its own dynamic with the competition to be created in the free market. As a matter of fact, the state, with its declining of economic activity or regulator role, is becoming an actor that protects the stability of the free market. Neoliberal thought is also seen to have a versatile impact on the political, economic, and social fields or sphere through the processes of economization and individualization. This study; It forms a critical approach to the social, economic and political reflections that took place after the spread of neoliberal thoughts and practices. Neoliberalism has an impact on the three categories listed and has several negative effects, according to the conclusion of the critical discourse analysis of the“Don't Look Up”movie that was chosen. In this context, it has been illustrated that the state and individuals have been“economized”, that the culture and institutions of democracy have suffered various strikes and that social disturbances have been experienced. Thus it has been kept in focus that neoliberal thought brings with it political and social intention. The entrepreneurial individual design and intention has been determined to be socially acceptable and established in the system, supported by the expansion of personal freedoms. Additionally, it has been determined that the state's declining economic practices have affected politics due to the erosion of its democratic reputation.