Büyükşehir belediyelerinin madde bağımlılığıyla mücadele çalışmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of drug addiction prevention efforts by metropolitan municipalities
  1. Tez No: 835979
  2. Yazar: MAHMUT GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehirler, Sosyal Belediyecilik, Madde Bağımlılığı, Sosyal Hizmet, Metropolitan Municipalities, Social Governance, Drug Addiction, Social Services
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Madde Bağımlılığı günümüz dünyasında mücadele edilmesi gereken önemli sorunlardan biri olarak görülmektedir. Dünya üzerindeki birçok ülke madde bağımlılığıyla mücadele çalışmalarında bulunmaktadır. Türkiye de madde bağımlılığının önlenmesi ve tedavisinin sağlanması adına önemli çalışmalar yürütülmektedir. Madde Bağımlılığı mücadelesi merkez yönetimin sosyal devlet uygulamalarına ek olarak, yerel ve belediye yönetimleri, Sivil Toplum Örgütleri gibi birçok kurum, kuruluş ve gönüllü hizmetlerin içinde bulunduğu çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu sayede madde bağımlılığı sorunu farklı müdahaleler yoluyla önlenmeye çalışılmaktadır. Koruyucu ve önleyici hizmetlerinin öneminin anlaşılması ile genel müdahale programları bu alana yönelmiş durumdadır. Dolayısıyla madde bağımlılığı sorunu birçok farklı müdahalenin gerektiği bir süreç olmaktadır. Bu araştırma kapsamında büyükşehir belediyelerinin madde bağımlılığı mücadelesine yönelik yaptıkları çalışmalar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda; literatürdeki kaynaklar elektronik ortamda farklı dillerde taranmış, nitel ve nicel veriler incelenmiş, ilgili alandaki akademik çalışmalardan, bilimsel makalelerden, kitaplardan yararlanılmış, yazılı ve görsel medya dokümanları, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının istatistik verileri ve değerlendirme sonuçları, araştırma kapsamında değerlendirilen Büyükşehir belediyelerinin yıllık faaliyet raporları, web siteleri ve bilgi edinme platformları incelenmiş olup içerik analizleri titizlikle yapılmış ve gerekli bilgiler araştırma dahilinde kullanılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen büyükşehir belediyelerinde madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında koruyucu ve önleyici çalışmaların yürütülmesi konusunda birden fazla çalışma yapıldığı, tedavi uygulaması ve tedavi sonrası sosyal uyum ve rehabilitasyon hizmetleri açısından eksikliklerin yaşandığı, tedavi konusunda verilen destek faaliyetlerinde az sayıda çalışmanın yapıldığı saptanmıştır. Büyükşehir belediyelerinin madde bağımlılığıyla mücadeleye yönelik çalışmalarının genel olarak merkez politikalarına ve kamu kuruluşlarına bırakıldığı, yerel düzeyde yapılan faaliyetlerin büyük bir kısmının gönüllü kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiği, büyükşehir belediyelerinin madde bağımlılığı sorununa yönelik çalışmalarda geri planda kaldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Drug addiction is considered a significant problem that needs to be addressed in today's world. Many countries around the world are engaged in efforts to combat drug addiction. In Turkey, important initiatives are being carried out to prevent and treat drug addiction. The fight against drug addiction involves various activities, including central government social programs, as well as local and municipal governments, non-governmental organizations, and voluntary services. As a result of these collective efforts, drug addiction is being tackled through various interventions. Recognizing the importance of preventive and protective services, general intervention programs have been directed towards this field. Consequently, addressing drug addiction requires a multifaceted approach involving numerous interventions. This research focuses on evaluating the efforts made by metropolitan municipalities in the fight against drug addiction. In this regard, literature from various languages was reviewed electronically, and both qualitative and quantitative data were analyzed. Academic studies, scientific articles, books, written and visual media documents, statistical data, and evaluation results from public institutions and civil society organizations were utilized in the research. Metropolitan municipalities' annual activity reports, websites, and information platforms were scrutinized, and content analyses were meticulously conducted, with relevant information incorporated into the study. The research found that several metropolitan municipalities have undertaken multiple initiatives related to preventive and protective measures against drug addiction. However, there were deficiencies in the areas of treatment and post-treatment social integration and rehabilitation services, and limited support activities were provided for treatment. The study revealed that metropolitan municipalities' efforts to combat drug addiction are often aligned with central government policies and public institutions. Activities at the local level are largely carried out by voluntary organizations, with metropolitan municipalities taking a backseat in addressing the issue of drug addiction.