Türk mutfak kültüründe pirincin pilav olarak kullanımı: Anadolu ve Azerbaycan mutfaklarının karşılaştırılması
The use of rice as rice in Turkish cuisine culture: A comparison of Anatolian and Azerbaijan cuisine
- Tez No: 836040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Mutfağı, Azerbaycan Mutfağı, Pirinç Pilavı, Anatolian Cuisine, Azerbaijani Cuisine, Rise
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dünyanın birçok ülkesinde özellikle de, Asya Kıtasında yaşayan halkların mutfak kültürlerinde pirinç tüketimi oldukça yaygındır. Pirincin en çok tüketilen hali ise pilavdır. Türk halklarıda, dahil olmak üzere Asya ülkelerinde pilav tüketimi yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmada Türk mutfak kültüründe pirincin pilav olarak kullanımı ve yine birçok pilav çeşidine ev sahipliği yapan Anadolu ve Azerbaycan mutfaklarının karşılaştırılması ele alınmaktadır. Gerek Azerbaycan gerekse de, Anadolu mutfakları için pirinç önemli besin kaynağıdır. Literatürde çeltik üretimi pirinç pilavı ile ilgili birçok çalışma mevcuttur. Fakat Türk mutfak kültüründe pirincin pilav olarak kullanımı ve Azerbaycan Anadolu mutfağının karşılaştırılmasına dair her hangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu sebeple çalışma hem, iki ülkenin mutfak kültürlerinin tanıtılmasıda hem de, benzer konularda çalışmalar yapacak araştırmacılar için, alt yapı oluşturması yönünden önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Rice consumption is very common in the culinary cultures of people living in many countries of the world, especially in the Asian Continent. The most consumed form of rice is pilaf. Consumption of rice is common in Asian countries, including Turkish peoples. In this study, the use of rice as pilaf in Turkish culinary culture and the comparison of Turkish and Azerbaijani cuisines, which host many rice varieties, are discussed. Rice is an important food source for both Azerbaijani and Turkish cuisines. There are many studies in the literature on paddy rice production. However, no study has been found on the use of rice as pilaf in Turkish culinary culture and the comparison of Azerbaijan-Turkey cuisine. For this reason, the study is important both in promoting the culinary cultures of the two countries and in creating an infrastructure for researchers who will work on similar subjects.