Türk ve Rus İş Hukuku kapsamında yabancı işçiler
Foreign workers under Turkish and Russian Labor Law
- Tez No: 836043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİ ÖKTEM SONGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: çalışma hakkı, çalışma izni, Rus İş Hukuku, yabancılar, Türk İş Hukuku, right to work, work permit, Russian Labor Law, foreigners, Turkish Labor Law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yüksek Lisans Programı kapsamında hazırladığım çalışmamın konusu“Türk ve Rus İş Hukuku Kapsamında Yabancı İşçiler”dır. Günümüzde Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti, yeni bir hayata başlamak isteyen yabancı vatandaşlar için dünyanın en popüler ülkelerinden biridir. Her yıl çok sayıda ziyaretçi yabancı vatandaş, çalışma izni alma, yasak meslekler ve ülkede yasal olarak çalışmalarına izin veren çeşitli koşullar konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu çalışmada, yabancı uyruklu kavramı, yabancıların başka bir ülkede çalışmasına izin veren yasal çerçeve, çalışma izni türleri, çalışma izni alma prosedürü ve yasak meslekler incelenmiştir. Bu çalışma, Rusya İş Kanunu ve yabancı vatandaşlar için çalışma mevzuatının temelleri ile ilgilenenler için faydalı olabilir, çünkü Türkçe'de bu tür bilgiler çok azdır. Özellikle Rus mevzuattan ve Rusya'daki popüler hukukçuların görüşlerinden doğrudan alıntılarla bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of my study, which I prepared within the scope of the Master's Program, is“Foreign Workers Under Turkish and Russian Labor Law”. Today, the Russian Federation and the Republic of Turkey are one of the most popular countries in the world for foreign citizens who want to start a new life. Every year, a large number of visitors face difficulties with foreign citizens, obtaining work permits, prohibited occupations and various conditions that allow them to legally work in the country. In this study, the concept of foreign nationals, the legal framework that allows foreigners to work in another country, the types of work permits, the procedure for obtaining work permits and prohibited professions are examined. This study may be useful to those who are interested in the basics of the Russian Labor Code and labor legislation for foreign citizens, since in Turkish there is very little such information. In particular, there are no direct quotations from Russian legislation and the views of popular lawyers in Russia.