Undoing subalternity in Nadia Hashimi's The Pearl that Broke Its Shell and Khaled Hosseini's A Thousand Splendid Suns
Nadia Hashimi'nin Kabuğunu Kıran İnci ve Khaled Hosseini'nin Bin Muhteşem Güneş eserlerinde madunluğun dönüşümü
  1. Tez No: 836057
  2. Yazar: HADISA KABIRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Khaled Hosseini, Nadia Hashimi, Bin Muhteşem Güneş, Kabuğunu Kıran İnci, Madun, Khaled Hosseini, Nadia Hashimi, A Thousand Splendid Suns, The Pearl That Broke Its Shell, Subaltern
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Modern Afgan yazar Khaled Hosseini, romanlarında özellikle kadınları etkileyen sosyal, politik ve kültürel konuları ele alır. Hosseini'nin romanları 70'ten fazla dile çevrilmiş ve dünya çapında 40 milyondan fazla satmıştır. Hosseini, Afganistan'da büyümüş ve bu nedenle ülkeye ve kadınlarına olan hayranlığı muhtemelen oradaki kendi deneyimlerine dayanmaktadır. Bin Muhteşem Güneş eseri çok çeşitli eleştirel incelemelere konu olmuştur. Nadia Hashimi'nin Kabuğunu Kıran İnci'si hem üslup hem de konu bakımından Khalid Hosseini'nin eserlerine benzemektedir. Hem Hashimi hem de Hosseini göçün acısını yaşamışlardır, ancak Hashimi daha önce Batı'ya yerleşmiş ve hayatının büyük bölümünü orada geçirmiştir. Her iki yazarın da eserleri, kadınların hikayelerini ve acılarını tarihi olaylarla birleştirdikleri için önemlidir ve farklı tarihsel dönemlerdeki kadınların yaşamlarını incelemektedir. Ataerkil şiddet ve kabul edilemez kültürlerin kadınlara dayatılması gibi benzer temalar her iki kitapta da bulunabilir. Her iki roman da bu tezde madun teorisi merceğinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern Afghan author Khaled Hosseini addresses social, political, and cultural issues, especially those affecting women, in his fiction. Hosseini's novels have been translated into more than 70 languages and have sold more than 40 million copies around the world. Hosseini grew up in Afghanistan, so his fascination with the country and its women is probably grounded in his own experiences there. A Thousand Splendid Suns has been the subject of a wide range of critical examinations. The Pearl That Broke Its Shell by Nadia Hashimi is similar to works by Khalid Hosseini in both style and subject matter. Both Hashimi and Hosseini experienced the bitterness of migration, although Hashimi left for the West first and lived there for the bulk of her life. Their writings are significant because they combine the tales and sorrows of women with historical events. The works of both authors examine the lives of women in different historical eras. Similar themes of patriarchal violence and the imposition of unsavoury cultures on women can be found in both books. Both novels are analysed in this thesis through the lens of subaltern theory.