Eylem odaklı yaklaşımın A2 düzeyinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin yazma becerilerine etkisi
The impact of action-oriented approach on writing skills of A2 level Turkish language learners as a foreign language
  1. Tez No: 836163
  2. Yazar: HANEEN J. ALMABROUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YALÇIN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Eylem Odaklı Yaklaşım, Yazma Becerileri, A2 Yetkinlik Seviyesi, Uluslararası Öğrenciler, Teaching Turkish as a Foreign Language, Action-Oriented Approach, Writing Skills, A2 Proficiency Level, International Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Son zamanlarda, dünyada Türkçeyi öğrenme talebinde önemli bir artış yaşanmaktadır. Bu artışın arkasında, Türkiye'de çalışmak, okumak veya Türkiye'ye yerleşmek gibi çeşitli sebepler bulunmaktadır. Yukarıdaki sebepler olduğu sürece, Türkçeye ilgi de giderek artmaktadır. Bununla birlikte, yazma becerisi öğrenenler için hâlâ önemli bir zorluk olarak görülmektedir. Bu nedenle, mevcut durumu değerlendirmek ve uygulamaları görmek için bu çalışma, eylem odaklı yaklaşımın A2 seviyesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerin yazma becerileri üzerindeki etkisini bu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Eylem Odaklı Yaklaşımın A2 seviyesinde Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerin yazma becerilerine etkisini ve öğrencilerin bu konuda yeterliliklerini incelemektedir. Araştırma desenlerinden öntest- sontest kontrol gruplu desen kullanılarak katılımcılar rastgele bir şekilde, eylem odaklı yaklaşımı içeren deney grubuna ve geleneksel yöntemlerle eğitim alan kontrol grubuna ayrılmıştır. Yazma becerileri, öntest ve sontest yazma değerlendirmeleri aracılığıyla ölçülmüş olup, dil bilgisi doğruluğu, kelime kullanımı, cümle yapısı ve bağlantılılık gibi çeşitli boyutları kapsamaktadır. Yazma becerisi değerlendirmeleri, D-AOBM (Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni: Öğrenme, Öğretme, Değerlendirme) standartlarına uygun olarak tasarlanmış olup, tanınmış ölçütlerle tutarlılık ve uyum sağlamaktadır. Deney ve kontrol gruplarının performansını karşılaştırmak ve A2 seviyesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede eylem odaklı yaklaşımın etkililiğini belirlemek amacıyla, betimsel istatistik, i̇lişkili örneklemler için t-testi ve i̇lişkisiz örneklemler için t-testi SPSS 25.0 Yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular, eylem odaklı yaklaşımın kullanıldığı deney grubunun yazma becerilerinde önemli bir gelişme olduğunu göstermektedir. İstatistiksel analiz, deney grubu ile kontrol grubu arasında önemli bir farklılık olduğunu ortaya koymuştur ve deney grubunun yazma becerilerinde daha ileri seviyede başarı gösterdiği ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, dil eğitimcileri ve müfredat geliştiricileri için önem taşımakta olup A2 seviyesinde Türkçe öğretiminde eylem odaklı yaklaşımın entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın bağlam ve örneklem büyüklüğü sınırlı olmakla birlikte, bu bulguları doğrulamak ve farklı dil seviyelerindeki öğrencilerin yazma becerileri üzerindeki uzun vadeli etkilerini araştırmak için alan yazına katkı sağlamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, Türkçe eğitimi alanında eylem odaklı yaklaşımın yazma becerilerini geliştirmedeki etkililiğine ilişkin kanıta dayalı görüşler sunarak alana katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent times, there has been a significant increase in the demand for learning Turkish worldwide. Behind this surge, various reasons such as encompassing the pursuit of academic endeavors, professional pursuits, or settling in Turkey can be found. As long as these reasons persist, the interest in Turkish is also steadily increasing. However, writing skills are still perceived as a significant challenge for learners. Therefore, this study aims to uncover the impact of the action-oriented approach on the writing skills of international students learning Turkish as a foreign language at the A2 level in order to assess the current situation and observe the practices. The study examines the impact of the Action-Oriented Approach on the writing skills of international students learning Turkish at the A2 level and assesses their proficiency in this area. Participants were randomly divided into an experimental group, which received instruction using the action-oriented approach, and a control group, which received traditional methods of education, using a pretest-posttest control group design. Writing skills were measured through pretest and posttest writing assessments, covering various dimensions such as grammatical accuracy, vocabulary usage, sentence structure, and coherence. The writing skill assessments were designed in accordance with the CEFR (Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment) standards, ensuring consistency and alignment with recognized criteria. To compare the performance of the experimental and control groups and determine the effectiveness of the action-oriented approach in enhancing the writing skills of international students learning Turkish at the A2 level, descriptive statistics, paired-sample t-tests, and independent-sample t-tests were conducted using SPSS 25.0 software. The findings indicate a significant improvement in the writing skills of the experimental group, which used the action-oriented approach. Statistical analysis has shown a significant difference between the experimental group and the control group, demonstrating that the experimental group achieved a higher level of success in their writing skills. These results are of importance to language educators and curriculum developers, emphasizing the significance of integrating the action-oriented approach into Turkish instruction at the A2 level. While the context and sample size of this study are limited, it contributes to the field by verifying these findings and exploring their long-term effects on students' writing skills at different language proficiency levels. In conclusion, this study provides evidence-based insights into the effectiveness of the action-oriented approach in enhancing writing skills in Turkish education, contributing to the field.