Bir iletişim biçimi olarak bağlanma stilleri ve meslek seçimi ilişkisi: Akademisyenlere yönelik bir araştırma
The relationship between attachment styles as a form of communication and vocational choice: A research for academicians
  1. Tez No: 836164
  2. Yazar: SERVET ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Bağlanma Stilleri, Meslek Seçimi, Akademisyenler, Communication, Attachment Styles, Career Choice, Academics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırma kapsamında, erken çocukluk döneminde çocuk ile bakım veren arasında gelişen ve bir iletişim biçimi olan bağlanma stillerinin, akademisyenlerin meslek seçimi ve doyumu arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Yaşamın ilk dönemlerinde oluşan bağlanma stilleri, bireylerin birçok davranışında olduğu gibi, seçimlerini de etkilemektedir. Güvenli, saplantılı, kayıtsız, korkulu bağlanma stillerinin iletişim biçimleri kapsamında değerlendirildiği çalışmada, akademisyenlerin mesleki doyumları değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmada veri toplama araçları olarak iki ölçme aracı ve bir adet kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Akademisyenlerin meslek seçiminde tatmin düzeyini ölçmek için“Mesleki Doyum Ölçeği”ve ilişkilerde bağlanma stillerini ölçmek için ise“İlişki Ölçekleri Anket Formu”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 162 akademisyenin güvenli, korkulu, kayıtsız bağlanma stili alt boyutları ve Mesleki Doyum Ölçeği arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, bağlanma stilleri ile meslek seçimi ve doyumu arasında bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda güvenli bağlanmanın, insan ilişkileri ve iletişim becerileri kapsamında akademisyenlik mesleği ile olumlu boyutta karşılığı olduğu ifade edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine the relationship between attachment styles, which are a form of communication that develops between the child and caregiver in early childhood, and academicians' career choice and satisfaction. Attachment styles formed in the early stages of life affect individuals' choices as well as many behaviors. In the study in which secure, obsessive, indifferent and fearful attachment styles were evaluated within the scope of communication styles, the professional satisfaction of academicians was evaluated. In the study, two measurement tools and a personal information questionnaire were used as data collection tools. The“Occupational Satisfaction Scale”was used to measure the satisfaction level of academics in choosing a profession and the“Relationship Scales Questionnaire Form”was used to measure attachment styles in relationships. It was found that there was a significant relationship between the secure, fearful, attachment style sub-dimensions and Professional Satisfaction Scale of 162 academicians participating in the study. As a result of the research, it was revealed that there is a relationship between attachment styles and occupational choice and satisfaction. Secure attachment has a positive correlation with the academician profession within the scope of human relations and communication skills.