Meme kanseri tanısı alan hastalarda travma sonrası büyüme: ruminasyon ve kansere ilişkin tutumun rolü
Post-traumatic growth in patients diagnosed with breast cancer: the role of rumination and attitude towards cancer
  1. Tez No: 836254
  2. Yazar: ESMA ARK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, travma sonrası büyüme, ruminasyon, kansere ilişkin tutum, Breast cancer, post-traumatic growth, rumination, attitude towards cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, meme kanseri tanısı alan hastalarda travma sonrası büyüme ile olay ilişkili ruminasyon ve kansere ilişkin tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği ile Genel Cerrahi Kliniği'nde Şubat- Ekim 2022 tarihleri arasında tedavi gören 538 hasta, örneklemi ise çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 245 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Travma Sonrası Büyüme Envanteri, Olay İlişkili Ruminasyon Envanteri ve Kansere İlişkin Tutum Ölçeği- Hasta Versiyonu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada hastaların travma sonrası büyüme, girici ruminasyon, amaçlı ruminasyon ve kansere ilişkin tutum puan ortalamalarının sırasıyla 79,21±9,85, 19,45±3,29, 19,20±3,17 ve 29,36±5,55 olduğu belirlenmiştir. Travma sonrası büyüme ile amaçlı ruminasyon arasında pozitif yönde, kansere ilişkin tutum arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra eğitim düzeyi, medeni durumu, gelir durumu, tedavi türü, komorbid fiziksel hastalık varlığı, kanser tanısı öncesi psikiyatrik bozukluk öyküsü, şu anda psikiyatrik bozukluk varlığı, amaçlı ruminasyon ve kansere ilişkin tutumun travma sonrası büyümeyi etkileyen değişkenler olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları meme kanseri hastalarındaki travma sonrası büyümede sosyo-demografik özelliklerin yanı sıra ruminasyon ve kanser stigmasının önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between post-traumatic growth, event-related rumination and attitude towards cancer in patients diagnosed with breast cancer. The population of the study consisted of 538 patients who were treated in Bursa Uludağ University Health Practice and Research Hospital Oncology Clinic and General Surgery Clinic between February and October 2022, and the sample consisted of 245 patients who met the inclusion criteria. The data of the study were collected with a Personal Information Form, the Post-Traumatic Growth Inventory, the Event-Related Rumination Inventory and the Questionnaire for Measuring Attitude Towards Cancer-Patient Version. To analyze the data, descriptive statistics, independent sample t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation, and multivariate linear regression analysis were used. In the study, it was determined that the patients' post-traumatic growth, intrusive rumination, deliberate rumination, and attitude towards cancer mean scores were 79.21±9.85, 19.45±3.29, 19.20±3.17, and 29.36±5.55, respectively. It has been determined that there is a positive relationship between post-traumatic growth and deliberate rumination, and a negative relationship between attitude towards cancer. In addition, it was determined that education level, marital status, economic status, treatment type, presence of comorbid physical disease, psychiatric disorder history before cancer diagnosis, current psychiatric disorder, deliberate rumination, attitude towards cancer are variables that affect post-traumatic growth. The results of the study reveal that rumination and cancer stigma, as well as socio-demographic characteristics, are important in post-traumatic growth in breast cancer patients.