Kadınlarda savaş travması ile evlilik uyumu ve çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between war trauma and marital adjustment and child rearing attitudes in women
  1. Tez No: 836357
  2. Yazar: MARAH ZIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERTAN TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş Travması, Travma Semptomları, Evlilik Uyumu, Çocuk Yetiştirme, War Trauma, Trauma Symptoms, Marital Adjustment, Child Rearing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, Suriyeli kadınlarda savaş travmasının evlilik uyumu ve çocuk yetiştirme ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın amacı; Suriye'de savaşın başlamasından 12 yıl sonra, Suriyeli kadınlarda savaş travmaları, evlilik uyumu ve çocuk yetiştirme arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini yaşları 20-55 arasında değişen, tamamı evli ve çocuk sahibi olan, araştırmaya gönüllü katılım gösteren, 250 Suriyeli kadın oluşturmaktadır. Katılımcılara; Arapça ve İngilizce çevirilerinin de yer aldığı, Demografik Bilgi Formu (DBF), Harvard Travma Ölçeği (HTÖ), Evlilik Uyumu Ölçeği (EUÖ) ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (ÇYTÖ) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, travmatik semptomlar ile travmatik olaylar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, travma semptomları ile evlilik uyumu arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğu, travmatik semptomlar ile demokratik tutum arasında negatif yönde, travmatik semptomlar ile otoriter tutum arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Savaş ve göç nedeni ile yaşantılanan travmatik olayların; salt tek başına evlilik uyumu ve çocuk yetiştirme biçimleri ile ilişkisi olmasa da travmatik olaylar travmatik semptomlar haline geldiğinde, evlilik uyumunu bozabileceği ve çocuk yetiştirme biçimlerine etki edebileceği varsayımına ulaşılmıştır. Bu noktada Suriyeli mülteci kadınlarla travma ile başa çıkmaya yönelik yapılacak müdahelelerin, psikoeğitimlerin ve sosyal çalışmaların; evlilik uyumlarının artması ile demokratik çocuk yetiştirme biçiminin gelişmesinde ve korunmasında faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between war trauma and marital adjustment and child rearing among Syrian women was examined. The aim of the study was to analyse the relationship between war traumas, marital adjustment and child rearing in Syrian women 12 years after the war started in Syria. The sample of the research consists of 250 Syrian women aged between 20-55, all of whom are married and have children, and who voluntarily participated in the research. The participants were administered the Demographic Information Form (DIF), the Harvard Trauma Questionnaire (HTQ), the Marital Adjustment Test (MAT) and the Child Rearing Attitude Scale (CRAS), which were also translated into Arabic and English. The data obtained from the research were analysed with SPSS 27 programme. As a result of the study, it was found that there was a significant positive relationship between traumatic symptoms and traumatic events, a significant and negative relationship between trauma symptoms and marital adjustment, a negative relationship between traumatic symptoms and democratic attitude, and a positive relationship between traumatic symptoms and authoritarian attitude. Although traumatic events experienced due to war and migration do not have a relationship with marital adjustment and child rearing styles alone, it is assumed that when traumatic events become traumatic symptoms, they may disrupt marital adjustment and affect child rearing styles. At this point, it is thought that interventions, psychoeducations and social studies to be carried out with Syrian refugee women to cope with trauma will be beneficial in increasing marital adjustment and in the development and protection of democratic child rearing style.