An investigation of Turkish EFL instructors' conception of assessment at tertiary level
Yükseköğrenim düzeyinde Türk İngilizce öğretmenlerinin değerlendirme anlayışının incelenmesi
  1. Tez No: 836356
  2. Yazar: ELİF KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: değerlendirme, algı, değerlendirme algısı, yükseköğrenim seviyesi, hazırlık sınıfı, İngilizce öğretmenleri, assessment, conception, conception of assessment, tertiary level, preparatory class, English instructors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, Türk İngilizce Yabancı Dil (EYL) öğretmenlerinin“Gelişim”,“Okul Sorumluluğu”,“Öğrenci Sorumluluğu”, ve“Önemsizlik”algısı ve bu algılar arasındaki ilişkileri nasıl değerlendirdiğini ortaya çıkarmayı amaçlayarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Türk üniversitelerinde hazırlık sınıflarında halihazırda görev yapan 80 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler,“TCoA-IIIA Version 3 Abridge”anketi kullanılarak toplanmıştır; bu anket,“kesinlikle katılmıyorum ve kesinlikle katılıyorum”arasında olan 6 puanlı Likert ölçeği kullanılarak düzenlenmiştir. Toplanan nicel veriler, SPSS 26.0 yazılımı aracılığıyla analiz edilmiştir. Tümdengelimsel istatistik sonuçları, gelişim algısının tüm alt gruplar arasında en yüksek skora sahip olduğunu göstermiş ve katılımcıların öğrenmeyi geliştirme amacıyla değerlendirme kullandığına dair güçlü bir görüşe sahip olduğunu göstermiştir. Öte yandan, anlamsızlık kavramı tüm algılar arasında en düşük skor ve en düşük katılım düzeyini almıştır. Ardından, Pearson korelasyon katsayısı, bu algıların seviyeleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için kullanılmıştır. Korelasyon bulguları, gelişim ile okul sorumluluğu arasında güçlü ve olumlu bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara dayanarak, gelişim ile öğrenci sorumluluğunun olumlu ve orta derecede bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Diğer üç algı arasında pozitif ve orta derecede korelasyonlar vardı. Öte yandan, anlamsızlık algısı ile diğer üç algı arasında herhangi bir korelasyon gözlenmemiştir. Son olarak, öğelerin tümdengelimsel sonuçları, değerlendirme algıları üzerine mevcut çalışmalarla birlikte değerlendirilmiştir. Türk EYL öğretmenlerinin, öğrencileri için biçimlendirici değerlendirmeyi yararlı bulduğu ve kullanılan yöntemlerin çeşitlilik gösterebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilere geri bildirim sağlamanın vurgulanmasının, değerlendirme uygulamalarında büyük öneme sahip olduğu anlaşılmıştır. İkinci olarak, Türk EYL öğretmenlerinin değerlendirme tercihleri ve algılarının, hazırlık sınıflarındaki mevcut sisteme aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of uncovering how Turkish EFL teachers perceive assessments regarding the conceptions of improvement, school and student accountability, conception of irrelevance, and diagnosing the relationship between these perceptions. The participants consisted of 80 English instructors currently teaching in preparatory classes at Turkish universities. The data were gathered using the Teachers' Conceptions of Assessment Abridged Survey (TCoA-IIIA), utilizing a 6-point Likert scale that ranged from strongly disagree to strongly agree. The collected quantitative data were subjected to analysis through the Statistical Package for Social Sciences (SPSS 23) software. The results of inferential statistics demonstrated that the conception of improvement had the highest score among all subgroups, with participants' strong agreement on that assessment is used for the purpose of enhancing learning. Conversely, the concept of irrelevance received the lowest score and the lowest level of agreement among all the conceptions. Subsequently, the Pearson product-moment correlation coefficient was employed to identify the relationship between levels of these conceptions. The correlation findings revealed a strong and positive correlation between improvement and school accountability. Building on these outcomes, improvement and student accountability displayed a positive and moderate correlation. Among the other three conceptions, there were positive and moderate correlations. On the other hand, there was no correlation observed between the conception of irrelevance and any other three conceptions. Lastly, the inferential outcomes of the items were analyzed in conjunction with existing studies on assessment conceptions. It was inferred that Turkish EFL instructors accept formative assessment as beneficial for their students, with the methods used potentially varying. Emphasizing the providing of feedback to their students has paramount importance in their assessment practices. Secondly, it was inferred that the Turkish EFL teachers' assessment preferences and conceptions do not contradict the current system in the preparatory classes.