Uluslararası göçmenlerin varoluş mücadelesinin duygular sosyolojisi yönünden incelenmesi: Zonguldak'ta Afgan ve Irak kökenli göçmenlerin duygu deneyimleri
An investigation of international migrants' struggle for existence in terms of sociology of emotions: Emotional experiences of Afghan and Iraqi migrants in Zonguldak
- Tez No: 836430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZATEŞLER ÜLKÜCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu Göç, Duygu sosyolojisi, Duygular, Şartlı mülteci, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Forced Migration, Sociology of emotions, emotions, Conditional refugee, Interpretative phenomenological analyis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Zorunlu göç, nedenleri ve etkileri bakımından disiplinler arası çalışma ile anlaşılabilecek olan çok yönlü ve karmaşık bir deneyimdir. Zorunlu göçe yönelik çalışmalarda çeşitli disiplinler tarafından mülteciler farklı biçimlerde ele alınmakta olup çeşitli sınıflandırmalara tabii tutulmaktadır. Bu çalışma dâhilinde şartlı mülteciler zorunlu göç bakımından değerlendirilmiştir ve bu değerlendirmeye ilişkin zorunlu göç hakkındaki kuramsal yaklaşımlara yer verilmiştir. Mültecilerin deneyimlerini anlayabilmek ve yorumlayabilmek amacıyla göç süreçlerini hissedilen duygular bakımından ele almak göç çalışmalarına önemli bir bakış açısı getirmektedir. Bu çalışma kapsamında ise zorunlu göç deneyimi sosyolojik bir perspektifle ele alınmış olup Türkiye'ye zorunlu göç eden mültecilerin yaşadıkları deneyimler ve karşılaştığı zorluklar ile başa çıkmalarındaki stratejiler ile birlikte hissettikleri ve gerçekliklerini anlamlandırdıkları duygulara odaklanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı göç çalışmalarını duygular sosyolojisi yaklaşımları ile birlikte ele alarak Türkiye'deki şartlı mültecilerin duygu ve deneyimlerini keşfedebilmek ve anlayabilmektir. Araştırma kapsamında Türkiye'ye zorunlu olarak göç etmiş 24 şartlı mülteci ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler nitel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma deseni olarak Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz kullanılmış olup analiz edilen verilerde kullanılarak tekrar eden temalar ve onlara bağlı alt temalar oluşturulmuştur. Elde edilen verilerden, Zorunlu Göç Öncesi Deneyimler; Yolculuk Deneyimi; Türkiye'de Yaşam; Nostalji üst temaları ortaya çıkmıştır. Alt temalarda ve ortaya çıkan duygularda duyguların dinamik yapısı nedeniyle korkudan mutluluğa; umuttan umutsuzluğa; rahatlamadan belirsizliğe; özlemden dayanıklılığa kadar birçok duygu ortaya çıkmıştır. Bulgular kısmında detaylı bir biçimde sunulmuştur. Sonuç ve Tartışma bölümünde ise elde edilen veriler ile odaklanılan literatür arasında bağlantılar kurulmuş ve bu bağlamda konunun anlaşılmasına ve açıklanmasına yönelik bir tartışma sürdürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Forced migration is a multifaceted and complex experience that can be understood through interdisciplinary studies in terms of its causes and effects. In studies on forced migration, refugees are handled in different ways by various disciplines and are subjected to various classifications. In this study, conditional refugees are evaluated in terms of forced migration and the theoretical approaches on forced migration are included in this evaluation. In order to understand and interpret the experiences of refugees, analysing migration processes in terms of the emotions felt brings an important perspective to migration studies. Within the scope of this study, the experience of forced migration is addressed from a sociological perspective and the focus is on the emotions that refugees who have been forced to migrate to Turkey feel and make sense of their reality together with their experiences and strategies to cope with the difficulties they face. The aim of this study is to explore and understand the emotions and experiences of conditional refugees in Turkey by addressing migration studies together with sociology of emotions approaches. Within the scope of the research, in-depth interviews were conducted with 24 conditional refugees who were forced to migrate to Turkey and the data obtained were analysed by qualitative analysis method. Interpretative Phenomenological Analysis was used as the research design and recurring themes and sub-themes related to them were created using in the analysed data. From the data obtained, the following sub-themes emerged: Experiences Before Forced Migration; Journey Experience; Living in Turkey; Nostalgia. In the sub-themes and the emotions that emerged, due to the dynamic structure of emotions, many emotions ranging from fear to happiness; from hope to despair; from relief to uncertainty; from longing to resilience emerged. In the Conclusion and Discussion section, links were established between the data obtained and the focussed literature and a discussion was continued to understand and explain the subject in this context.