Altmışbeş yaş üstü izole toraks travmalıhastalarda travma spesifik kırılganlık indeksiile toraks travma şiddet skorlarınınkarşılaştırılması ve taburculuk süresine olanetkisi: 10 yıllık analiz
Comparison of trauma specific fragility index andthoracic trauma severity scores in patients withisolated thoracic trauma ages over age of 65 and itseffect on discharge time: analysis of ten years
- Tez No: 836429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM KARAARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: TTSS, TSFI, Toraks Travma, Ölçek, TTSS, TSFI, Thorax Trauma, Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Travma ciddiyetini saptamak açısından bir çok skorlama sistemi kullanılmıştır; fakat hangisinin daha değerli olduğuna dair net bir uzlaşma sağlanamamıştır. Bu amaçla çalışmamızda kliniğimizde yatarak tedavi gören 65 yaş üstü izole toraks travmalı hastaların travma spesifik kırılganlık indeksi (TSFI) ve toraks travma şiddet skorlarının (TTSS) karşılaştırılıp hastaların yatış süreleri hakkında öngörü sahibi olabilmeyi amaçlıyoruz. Materyal ve Metod: Ocak 2011 Aralık 2021 tarihleri arasında 65 yaş üstü kliniğimizde yatarak tedavi gören izole toraks travmalı hastalar prostektif amaçlı retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların TTSS skorlama parametreleri ile TSFI ölçekleri hesaplandı. Hastaların geliş şikâyetleri, kaç gün yattığı, aldığı tanılar kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 78 hasta dahil edildi. Hastaların median yaşı 72.00 yıl (IQR=67.00-79.00) idi. Hastaların 53 (%67.9)'ü erkek ve 25 (%32.1)'i kadındı. Hastaların 29 (%37.17)'u trafik kazası sonucu, 47 (%60.25)' si düşme sonucu, 2 (%2.56) 'si darp olarak acil servise başvurmuştu. Hastaların 5 (%6.4) 'inde kanser öyküsü, 39 (%50) 'unda kalp hastalığı bulunmaktadır. TTSS ile 4 günden daha uzun süreli yatış süresi arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. Fakat TSFI'nin 4 günden uzun süreli yatış süresi arasında anlamlı istatiksel ilişki saptanmadı; ancak yakın değer bulundu (OR. 0,619 (0,492 0,746); p = 0.065). TTSS ile TSFI arasında dört günden uzun yatış süreleri açısından pozitif korelasyon saptandı. (p = 0.001). Sonuç: Çalışmamızda TTSS ile TSFI arasında yaptığımız korelasyonda TTSS'nin uzun hastane yatışını öngörmede TSFI'ye göre istatiksel olarak daha anlamlı bulundu. Çalışmamız 65 yaş üstü toraks travmalı hastaların uzun yatışları öngörmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Many scoring systems have been used to determine trauma severity. However, there is no clear consensus on which one is more valuable. We aim to compare the trauma-specific fragility index(TSFI) and thoracic trauma severity scores (TTSS) of patients over 65 years of age with isolated thoracic trauma who are hospitalized in our clinic and to have a prediction about the duration of hospital stay of the patients. Material and Method: Between January 2011 and December 2021, the patients over the age of 65 with isolated thoracic trauma who were hospitalized in our clinic were retrospectively evaluated for prospective purposes. TTSS scoring parameters of the patients and TSFI scales were calculated. The complaints of the patients, the number of days they were hospitalized and the diagnoses they had were recorded. Results: 78 patients were included in our study. The median age of the patients was 72.00 years (IQR=67.00-79.00). 53 (67.9%) of the patients were male and 25 (32.1%) were female. Of the patients, 29 (37.17%) were admitted to the emergency service as a result of traffic accidents, 47 (60.25%) as a result of falling, and 2 (2.56%) as a result of assault. 5 (6.4%) of the patients had a history of cancer and 39 (50%) had heart disease. A statistically significant relationship was found between TTSS and length of hospital stay longer than 4 days. No statistically significant correlation was found between TSFI's length of stay longer than 4 days, but a close value was found (OR 0,619 (0,492-0,746);p=0.065). A positive correlation was found between TTSS and TSFI in terms of hospital stays longer than four days. (p=0.001). Conclusion: In the correlation we made between TTSS and TSFI in our study, TTSS was found to be statistically more significant than TSFI in predicting long hospital stays. Our study showed that more studies are needed to predict long hospitalizations in patients with thoracic trauma over the age of 65.