Yönetim ve katılım kavramlarının müzelerdeki yansıması
Reflection of management and participation concepts in museums
  1. Tez No: 836441
  2. Yazar: CANSEN DENİZ BÜKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, toplum, yönetim, pazarlama, yönetici, katılım, Museum, society, management, marketing, manager, participation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Müze; sürekliliğe ihtiyaç duyan ve dönüştürücü bir kurumdur. Üstlendiği sorumluluklar ve dönüşümü doğrultusunda her geçen gün çağdaşlaşan yeni müzelerin, yeni yaklaşımlarla yönetilmesi gerekmektedir. Artan rekabet ortamı ve piyasa koşullarının değişimi ile birlikte Müzeler kar amacı gütmemesine rağmen bir hizmet işletmesine dönüşüm sürecindedir. Amaçlarını yerine getirebilme ve rekabet ortamına uyum sağlamaya çalışan müzelerin odağının değişmesi, alternatif departman ihtiyacı ve genişleyen faaliyet alanlarını da beraberinde getirmiştir. Tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda yaşanan değişim, müzenin ihtiyaç duyduğu amaçlarını ve misyonunu gerçekleştirebilme fırsatı olarak algılanmalıdır. Bu fırsat ise daha çok insana ulaşma kapılarını açan alternatif katılımcı modeller ile daha mümkün ve sürdürülebilir olacaktır. Yönetim ve katılım kavramlarının yeni müzecilik politikalarında ön sıralarda yer alması gerekliliği bu dönüşümün insan odağına evirilmesinin temel nedeni ve sonucu konumundadır. Tez çerçevesinde bu kavramların müzelerdeki yansımaları finansal ve organizasyonel süreçleri ikinci planda değerlendirerek misyon merkezli eleştirel fakat geliştirilebilen bir bakış açısıyla irdelenmiştir. Yönetim kavramının müzeler için kazandığı önemi ifade ederken katılım alternatifleri sınıflandırılmış ve gerçekçi öneriler ile literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Museum; It is a transformative institution that needs continuity. In line with the responsibilities it undertakes and its transformation, new museums, which are modernizing day by day, need to be managed with new approaches. With the increasing competition environment and the change in market conditions, the museums are in the process of transforming into a service business, even though they are non-profit. The change in the focus of museums, which are trying to fulfill their goals and adapt to the competitive environment, has brought with it the need for alternative departments and expanding fields of activity. The change experienced in line with all these needs should be perceived as an opportunity for the museum to realize its goals and mission. This opportunity will be more possible and sustainable with alternative participatory models that open the doors to reach more people. The necessity for the concepts of management and participation to be at the forefront of new museology policies is the main reason and result of this transformation's evolution into a human focus. Within the framework of the thesis, the reflections of these concepts in museums were examined from a mission-centered, critical but developable perspective by evaluating financial and organizational processes in the background. While expressing the importance of the management concept for museums, participation alternatives are classified and it is aimed to contribute to the literature with realistic suggestions.