Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu bünyesinde bulunan Yunanca yazıtlar
Greek inscriptions in Ege University Faculty of Letters Antiquities Collection
  1. Tez No: 836447
  2. Yazar: TOPRAK ONUR GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SEVİL AKAR TANRIVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Yazıt, Lydia, Antik Yunanca, Adak Yazıtı, Mezar Yazıtı, Onurlandırma Yazıtı, Bina Yazıtı, Ege Üniversitesi, Epigrafi, Arkeoloji, Inscription, Lydia, Ancient Greek, Votive Inscription, Grave Inscription, Honoring Inscription, Building Inscription, Ege University, Epigraphy, Archeology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmasında, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Eski Eserler Koleksiyonu'nda1 yer alan Yunanca yazıtlar incelenmiştir. Manisa'nın Gördes İlçesi'nden bir koleksiyoner olan Hayri Büke tarafından bağışlanan bu eserler, 5 adet adak yazıtı, 1 adet onurlandırma yazıtı, 1 adet bina yazıtı ve 40 adet mezar yazıtından oluşmaktadır. En erkeni MÖ. 3. yy'a en geç olanı ise MS. 3.yy'a tarihlenen bu yazıtlardan, büyük çoğunluğu daha önceki yıllarda yayınlanmıştır. Geri kalanlar ise, yayınlanan yazıtlarla birlikte bu tezde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Greek inscriptions in the Antiquities Collection of Ege University Faculty of Letters were examined. Donated by Hayri Büke, a collector from the Gördes District of Manisa, these works consist of 5 votive inscriptions, 1 honorary inscription, 1 building inscription and 40 tomb inscriptions. The earliest BC. The latest to the 3rd century AD. Most of these inscriptions, which are dated to the 3rd century B.C., were published in previous years. The rest, along with the published inscriptions, are studied in this thesis.