COVİD-19 birimlerinde çalışan hemşirelerin yılmazlık ve stresle baş etme tarzlarının incelenmesi
Invastigation of resilience and stress coping styles of nurses working in COVİD-19 units
- Tez No: 836488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE UTAŞ AKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hemşirelik, Stresle Baş Etme, Stresle Baş Etme Tarzları, Yılmazlık, Coping with Stress, COVID-19, Nursing, Resilience, Stress Coping Styles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma COVID-19 birimlerinde çalışan hemşirelerde yılmazlık ve stresle baş etme tarzlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımdaki araştırma, Bursa ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde 166 hemşireyle 01.09.2021-01.04.2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma verileri, sosyodemografik ve mesleki bilgileri içeren tanıtıcı bilgi formu, Yılmazlık Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum, maksimum gibi tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde normallik dağılım testlerinden Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmış olup analiz sonucunda normallik varsayımları sağlandığından parametrik testlerden faydalanılmıştır. Bağımsız 2 grubun ortalamaları karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi, 2'den fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında One-way ANOVA testi sonucu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29,136,65 olup %68,7' sinin kadın, %62'sinin bekar, %69,9' unun lisans eğitim düzeyine sahip olduğu mesleki deneyiminin ortalama 6,606,74 olduğu, %69,3' ünün COVID-19 enfeksiyonu geçirdiği belirlenmiştir. Hemşirelerin yılmazlık ölçeği ortalama puanı 145.2314.56; stresle başa çıkma tarzları ölçeği genel ortalama puanı 75.548.87, ölçek alt boyutlarından kendine güvenli yaklaşım ortalama puanı 21.195.41, çaresiz yaklaşım ortalama puanı 17.224.18, boyun eğici yaklaşım ortalama puanı 11.932.76, iyimser yaklaşım ortalama puanı 13.922.95, sosyal olarak destek arama ortalama puanı 11.282.00 olarak bulunmuştur. Yılmazlık ölçek puanı ile stresle başa çıkma tarzları ölçek puanı arasında pozitif yönde zayıf düzeyde, anlamlı bir ilişki (korelasyon) vardır.
Özet (Çeviri)
The research has been conducted with the aim of investigate resilience and stress coping styles of nurses working in COVID-19 units. The research that has been planned in design of descriptive, cross-sectional, and correlational, has been carried out with 166 nurses at a training and research hospital in Bursa on the dates between 01.09.2021-01.04.2022. The Research data, introductory information form that includes sociodemographic and occupational knowledge, have been collected by using Resilience Scale and Stress Coping Styles Scale. In the evaluation of data, descriptive statistics have been utilized such as frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, minimum, maximum. In the analysis of data, the test of Kolmogorov-Smirnov, one of the normality distribution tests, has been used and parametric tests have been utilized because normality assumptions were provided at the end of the analysis. In the comparison of 2 independent group's average, independent sample t test, in the comparison of more than 2 independent group, One-way ANOVA test result has been used. The age average of nurses that participate in research is 29,13+6,65 and it has been determined that %68,7 of them are woman, %62 of them are single, %69,9 of them have undergraduate education level, their professional experience is %6,60+6,74 on average, %69,3 of them infected by COVID-19. It has been founded that average score of resilience scale of nurses is 145.23+14.56; general average score of stress coping styles scale is 75.54+8.87, self-confident approach average score from the sub-dimensions of the scale is 21.19+5.41, desperate approach average score is 17.22+4.18, submissive approach average score is 11.93+2.76, optimistic approach average score is 13.92+2.95, socially seeking for support average score is 11.28+2.00. There is a positively weak meaningful correlation between resilience scale score and the stress coping styles scale score.