Sosyal girişimcilerin fayda sağlayabileceği alanlar ve toplum yararı konusundaki fikir analizlerinin bütünleştirilmesi
Integrating idea analyses on areas where social entrepreneurs can create benefits and contribute to societal welfare
- Tez No: 836500
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇIMAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplum Yararı, Sosyal Girişimcilik, Sosyal Fayda
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeniilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Toplumsal fayda kavramı toplumun her alanında yaygın hale geldiğinde, her alanda bir eksiklik olduğu fark edilir. Bu konu sorgulandığında, nitelik açısından eksiklik tartışılmaktadır. Sosyal fayda ve toplumsal yarar gibi yakından ilişkili kavramlar ön planda tutulduğunda, insanların çaba harcadığı konularda emeğin olumlu sonuçlara dönüştüğü gözlemlenmektedir. Bir sosyal girişimcilik çalışmasının başarısı, kâr oranıyla değil, topluma sağladığı fayda ile ölçülür. Bu çalışma, sosyal girişimciliğin topluma fayda sağlayacağı ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir yarar gözetilerek yeniden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Farklı fikirlerin bir araya gelerek bakış açılarının geliştirildiği, sosyal girişimcilik, sosyal yardımlaşma ve bu alanların insan odaklı yaklaşımların birleştirildiği sosyal yönleri ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
When the concept of social benefit becomes widespread in every aspect of society, it becomes evident that there are deficiencies in various areas. When this matter is questioned, the focus is on the aspect of quality, discussing the lack of it. When closely related concepts such as social benefit and societal good are emphasized, it is observed that efforts made by individuals yield positive outcomes. The success of a social entrepreneurship endeavor is measured not by profit margins but by the benefits it provides to society. This study aims to reevaluate social entrepreneurship with a focus on the benefits it can bring to society and its importance in terms of sustainability. Social entrepreneurship addresses the social aspects where different ideas come together, and perspectives are developed. It combines social solidarity and other human-centered approaches. Moreover, the study emphasizes in an enlightening manner that social entrepreneurship does not require competition and is a field that does not incur costs. Key Words : Societal Benefit, Social Entrepreneurship, Social Benefit