Genexpert's contribution to the diagnosis of lymph node tuberculosis
Genexpert'in lenf nodu tüberkülozu tanısına katkıları
  1. Tez No: 836505
  2. Yazar: IKRAM MOUHOUMED ELMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YAZICI GÜLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: GeneXpert, Akciğer dışı tüberküloz, Lenf nodu tüberkülozu, Akciğer tüberkülozu, GeneXpert, Extra-pulmonary tuberculosis, Lymph node tuberculosis, Pulmonary tuberculosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tüberküloz, lenf nodu tüberkülozu da dahil olmak üzere pulmoner ve ekstra-pulmoner olmak üzere iki şekilde kendini gösteren önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu tez, GeneXpert MTB/RIF'in lenf nodu tüberkülozu tanısına katkısının değerlendirilmesini amaçlamaktadır ve Ocak-Haziran 2022 tarihleri arasında altı aylık bir süre boyunca retrospektif incelemeler yapılmıştır. Çalışma örneklemi, 339'u (%21,2) GeneXpert tekniği ile pozitif olarak teyit edilen, tüberküloz tanısı konmuş 1.600 kişiden oluşmaktadır. 1600 kişiden 73'üne spesifik olarak lenf nodu tüberkülozu tanısı konmuş ve bunlardan 36'sının (%49,3) pozitif olduğu teyit edilmiştir. Hastaların cinsiyet dağılımı, yaş aralıkları, rifampisin duyarlılığının incelenmesi, lenf nodu tüberkülozu ve HIV ko-enfeksiyonu varlığı dahil olmak üzere çeşitli parametreler analiz edilmiştir. Ayrıca çalışmada GeneXpert sonuçları mikroskobik Ziehl-Neelsen boyama tekniği ile karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar, GeneXpert MTB/RIF'in lenf nodu tüberkülozu tanısındaki kullanışlılığı hakkında değerli bilgiler sağlamakta ve geleneksel bir tanı yöntemi olan mikroskobik Ziehl-Neelsen boyama yöntemiyle karşılaştırmalı bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis has become a major health problem, presenting itself in two forms: pulmonary and extra-pulmonary, including lymph node tuberculosis. This thesis aims to evaluate the contribution of GeneXpert MTB/RIF to the diagnosis of lymph node tuberculosis and retrospective reviews were conducted over a six-month period from January to June 2022.The study sample comprises 1,600 individuals diagnosed with tuberculosis, of whom 339 (21.2%) were confirmed positive by the GeneXpert technique. Of the 1600 individuals, 73 were specifically diagnosed with lymph node tuberculosis, of which 36 individuals (49.3%) were confirmed positive. Several parameters were analyzed, including patient gender distribution, age ranges, examination of rifampicin sensitivity and the presence of lymph node tuberculosis and HIV co-infection. In addition, the study compared GeneXpert results with the microscopic Ziehl-Neelsen staining technique. These results provide valuable information on the usefulness of GeneXpert MTB/RIF in the diagnosis of lymph node tuberculosis, and offer a comparative perspective with a traditional diagnostic method, the microscopic Ziehl-Neelsen staining method.