İğsi hücreli mezenkimal tümörlerde pan-TRK ekspresyonu
The pan-TRK expression in spindle cell mesenchymal tumors
- Tez No: 836598
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜMAY ÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İğsi hücreli mezenkimal neoplazi, Pan-TRK, immunohistokimya, Spindle cell mesenchymal neoplasia, Pan-TRK, immunohistochemistry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Yumuşak doku tümörleri tanı koyması zor, nadir rastlanılan tümörlerdir. İğsi hücreli sarkomlarda NTRK füzyon geninin varlığı literatürde son yıllarda tespit edilmektedir. Pan-TRK ekspresyonunun immunohistokimyasal olarak tespiti, moleküler çalışmalara nazaran daha kolay ve az maliyetli olduğu için tarama testi olarak kullanılmaya başlamıştır. Çalışmamızda, iğsi hücreli mezenkimal neoplazilerde pan-TRK ekspresyon özelliklerini analiz etmeyi ve klinikopatolojik veriler ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem:“İğsi hücreli mezenkimal tümör”kategorisine uygun 50 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Olgulara ait blok ve lamlar arşivden çıkarılmış, iki araştırmacı tarafından yeniden değerlendirilmiştir. Çalışma için yeterli bloklara, pan-TRK immünohistokimyasal boyası uygulanmıştır. Değerlendirme, pozitif hücrelerin yüzdesi ve boyanma yoğunluğuna göre yapılmıştır. Bulgular: 19 (%38) vakada, pan-TRK immünohistokimyasal boyası ile pozitif boyanma izlenmiştir. 14 (%28) olguda %1-24 (+), 1 (%2) olguda %25-49 (++), 3 (%6) olguda %50-74 (+++), 1 (%2) olguda %75-100 (++++) yaygınlıkta boyanma gözlenmiştir. Ayrıca; 19 (%38) pozitif olgunun 15'inde (%30) zayıf, 3'ünde (%6) orta, 1'inde (%2) ise güçlü şiddette boyanma izlenmiştir. Pan-TRK ekspresyonu ile tümör lokalizasyonu, nekroz ve mitoz arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuçlar: Pan-TRK immünohistokimyasal boyası NTRK füzyonlu tümörleri tespit etmede bir tarama aracı olarak kullanılabilir. Pan-TRK ekspresyonunun tanısal değerini tespit edebilmek ve klinikopatolojik verilerle ilişkisini gösterebilmek için geniş serilerde çalışmaların yapılması ve sonuçların moleküler analizler ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Soft tissue tumors are rare tumors that are difficult to diagnose. The presence of NTRK fusion gene in spindle cell sarcomas has been detected in the literature in recent years. Immunohistochemical detection of pan-TRK expression has started to be used as a screening test because it is easier and less costly than molecular studies. In our study, we aimed to analyze the expression characteristics of pan-TRK in spindle cell mesenchymal neoplasms and compare them with clinicopathological data. Material and Methods: 50 cases corresponding to the category of“spindle cell mesenchymal tumor”were included in the scope of the study. The blocks and slides belonging to the cases were removed from the archive and re-evaluated by two researchers. Pan-TRK immunohistochemical stain was applied to sufficient blocks for the study. The evaluation was made according to the percentage of positive cells and the staining intensity. Results: 19 (38%) cases, showed positive staining with pan-TRK immunohistochemical stain. The prevalence of staining was observed as 1-24% (+) in 14 (28%) cases, 25-49% (++) in 1 (2%) case, 50-74% (+++) in 3 (6%) cases, and 75-100% (++++) in 1 (2%) case. In addition; Of the 19 (38%) positive cases, 15 (30%) had weak staining, 3 (6%) had moderate staining, and 1 (2%) had strong staining. A statistically significant relationship was found between pan-TRK expression and tumor localization, necrosis and mitosis. Conclusion: Pan-TRK immunohistochemical stain can be used as a screening tool to detect tumors with NTRK fusion. In order to determine the diagnostic value of Pan-TRK expression and to show its relationship with clinicopathological data, it is necessary to conduct large series of studies and to support the results with molecular analyses.