Investigating the effects of metacognitive reading strategies instruction integrated with e-storybooks on EFL primary students' reading comprehension
EFL ilköğretim öğrencilerinin okuma anlama becerilerine e-kitaplarla bütünleşik metakognitif okuma stratejileri eğitiminin etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 836799
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metakognitif Okuma Stratejileri (MRS), Anlama, E-hikâye kitapları (EHK), İngilizce yabancı dil olarak öğrenme (İYDOÖ), (MRS) Metacognitive Reading Strategies, Comprehension, (ESB) E-storybooks, (EFL) English as Foreign Language
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ilkokul çağındaki öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri üzerinde, Metakognitif Okuma Stratejileri (MRS) öğretiminin E-hikâye kitapları (EHK) aracılığıyla etkilerini araştırmaktadır. 36 katılımcının yer aldığı bu çalışmada, katılımcılar deneysel ve kontrol grupları olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Deneysel gruba ESB kullanarak okuma stratejisi eğitimi verilirken, kontrol grubuna herhangi bir MRS eğitimi verilmemiştir. Her bir E-hikâye sonrasında anlama testleri uygulanmış ve her iki grup da MRS kullanımını değerlendirmek amacıyla Metakognitif Okuma Stratejisi Anketi (MRSA) doldurmuştur. Ayrıca, deneysel grup, EHK aracılığıyla MRS öğretimine yönelik tutumları ölçen bir anketi tamamlamıştır. Elde edilen sonuçlar, deneysel ve kontrol grupları arasında anlama becerisinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, deneysel grup, MRS kullanımı puanlarında kontrol grubuna göre anlamlı bir iyileşme sergilemiştir. Katılımcıların, e-kitaplar aracılığıyla sunulan MRS öğretimini kabul etmelerinde ise anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Katılımcıların yanıtlarından elde edilen nitel veriler, MRS öğretiminin EHK kullanımıyla İngilizce dil öğrenimindeki etkinliği ve olası sonuçlarını anlamamıza önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu bulgular, genç İngilizce öğrenenler için EHK'nin MRS öğretiminde kullanılmasının potansiyel faydalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır. İstatistiksel olarak anlamlı bir gelişme gözlenmese de ileri araştırmalar bireysel tercihleri keşfetmeye, öğretim uygulamalarını optimize etmeye ve MRS öğretimini EHK aracılığıyla dil öğreniminde maksimum faydaya ulaşmaya yönelik olarak teşvik edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the impact of teaching Metacognitive Reading Strategies (MRS) via e-storybooks (ESB) on the comprehension of primary EFL young learners. Participants (n=36) were divided into experimental and control groups. The experimental group received MRS training using ESB, while the control group did not. Comprehension tests followed each e-story, with both groups completing pre- and post-Metacognitive Reading Strategy questionnaires (MRSQ). The experimental group also filled an attitude questionnaire about MRS instruction via ESB. Results show no statistically significant difference in comprehension between groups, although, there was a progressive increase in U values suggests a gradual improvement in the participants' reading comprehension. In addition, the experimental group exhibited notable improvement in MRS usage compared to the control group. Participant acceptance of MRS instruction through e-books displayed no substantial difference. Qualitative data from responses provide insights into MRS instruction's effectiveness through ESB in English language learning, contributing to understanding ESB's potential as instructional tools for MRS. Despite limited quantitative gains, further research is encouraged to explore preferences, enhance practices, and maximize MRS instruction benefits via ESB in language learning.