Muhasebe bilgi sistemince üretilen bilgilerin işletme yönetim kararlarına etkisi: Sivas OSB'de bir araştırma
The effect of information produced by the accounting information system on business management decisions: A research in Sivas Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 836804
  2. Yazar: EMRE ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Bilgi, Sistem, Yönetim, Karar, Accounting, Information, System, Management, Decision
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Muhasebe bilgi sisteminden elde edilen bilgiler işletme yönetimine alınacak kararlarda destek sağlamaktadır. Küresel ekonomi içinde bilgi teknolojilerinin sürece dâhil edilmesi işletmeleri avantajlı hale getirmek için muhasebe bilgi sisteminden elde edilen bilgilerden daha fazla yararlanma ve fayda sağlamaya yönelik veri ve bilgi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. En köklü ve gelişim evresi devam eden muhasebe bilgi sisteminin global boyutta etkin bir hale gelmesi; muhasebe bilgi sisteminin işletme yönetim kararları üzerindeki etkileri incelenmiş ve Sivas OSB'deki 81 işletme üzerinde anket yöntemi kullanılarak oran toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programıyla analiz edilmiştir. Araştırma verilerine göre, muhasebe bilgi sistemi ile işletme yönetimi arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bilgi muhasebesinin işletme yönetimi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Bulgular, işletme yönetiminin karar alma sürecinde bilgi sistemlerini etkin ve verimli bir şekilde kullanmalarının önemini vurgulamaktadır. Bu sonuçlar, karmaşık muhasebe bilgi sistemini doğru bir şekilde kurmaları, depolama kalitesinde, zamanında ve doğru bir şekilde üretilebilmesi için uygun koşulları sağlamaları gerektiğini göstermektedir. Ayrıca işletme depolama muhasebe bilgi sistemlerini etkin bir şekilde kullanarak işletme kararlarına etkili bir şekilde dağıtımda bulunmalarını yönlendirir.
Özet (Çeviri)
The information derived from the accounting information system plays a crucial role in supporting decision-making for business management. The integration of information technologies into the global economy has underscored the increasing need for data and information from the accounting information system to make businesses more competitive. This study examines the impact of accounting information systems on business management decisions, with a focus on enhancing the effectiveness of the most established and continuously evolving accounting information system on a global scale. Data were collected through surveys conducted in 81 departments within Sivas OSB, and the gathered data were subsequently analyzed using the SPSS statistical software. According to the research findings, a correlation between the accounting information system and business management was established, highlighting the influence of information accounting on business management. The results underscore the significance of businesses employing information systems effectively and efficiently during the decision-making process within the realm of business management. These outcomes emphasize the need for businesses to properly establish complex accounting information systems and ensure conducive conditions for generating high-quality, timely, and accurate information. Furthermore, the findings encourage businesses to employ accounting information systems effectively in the distribution of impactful insights for business decisions.