Nano döküm prosedürü ile katalitik kobalt oksit kürelerinin üretimi, karakterizasyonu ve amonyum boran hidroliz reaksiyonundaki aktivitesi
Nano-casting procedure for catalytic cobalt oxide bead preparation from calcium-alginate capsules: Activity in ammonia borane hydrolysis reaction
  1. Tez No: 836822
  2. Yazar: BEYZA NUR KİNSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KANTÜRK FİGEN, DOÇ. DR. BİLGE COŞKUNER FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyum Boran, Hidroliz, Katalizör, Hidrojen, Rejenerasyon, Ammonium Borane, Hydrolysis, Catalyst, Hydrogen, Regeneration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Katalizörlerin rejenerasyon özelliklerinin araştırılması, özellikle endüstriyel uygulamalar için en önemli parametrelerden biridir. Katalizör aktivite azalması sonrası rejenerasyon yöntem ve koşullarının doğru seçimi ile katalizörün aktivitesi geri kazanılmakta ve kullanım ömrü uzatılabilmektedir. Bu çalışmada, kobalt oksit küre tipi katalizörleri nano döküm prosedürü ile sentezlenerek; amonyum borandan hidrojen üretimindeki aktiviteleri, tekrar kullanılabilirlik özellikleri ve katalizör rejenerasyon prosesi incelenmiştir. Kobalt oksit yapılı küre tipi katalizör (1,35 ml.dk-1.gkat-1), rejenerasyon prosesi sonrası (45°C, pH 5, 50 dk.) etkinliğini %89'una kadar koruduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation of the regeneration properties of catalysts is one of the most important parameters, especially for industrial applications. By selecting the correct regeneration method and conditions after a decrease in catalyst activity, the catalyst's activity can be restored, and its service life can be extended. In this study, cobalt oxide sphere-type catalysts were synthesized using a nano-casting procedure. Their activities in hydrogen production from ammonium borane, reusability characteristics, and catalyst regeneration process were examined. It was observed that the cobalt oxide sphere-type catalyst (1.35 ml.min-1.gcat-1) maintained its activity up to %89 after the regeneration process (45°C, pH 5, 50 min.).