Hız temelli ve geleneksel yüzde temelli yöntemlerle uygulanan kuvvet antrenmanlarının genç futbolcuların bazı fiziksel parametreleri üzerine etkisi
The effect of velocity-based and traditional percentage-based methods of strength training on the physical parameters of young football players
  1. Tez No: 836920
  2. Yazar: İBRAHİM GIRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ ARABACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Futbol, Hız, Kuvvet, Football, Speed, Strength, Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı hız temelli ve geleneksel yüzde temelli yöntemlerle uygulanan kuvvet antrenmanlarının genç futbolcuların fiziksel parametreleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen tez çalışmasının evren örneklem grubunu Türkiye Elit Gelişim Liginde mücadele eden Fethiye İdman Yurdu Futbol Kulübünün U-16 (n=20), U-17 (n=20) ve U-19 (n=20) yaş takımlarında oynayan toplam 60 elit genç erkek altyapı oyuncusundan oluşmaktadır. Araştırmaya katılım sağlayan gönüllü futbolculara haftada 5 gün antrenman ve 1 maç olmak üzere ve her bir antrenman 45dk – 90dk arasında süren yüklenme şiddeti de %40-90 arasında değişen antrenman programları uygulanmıştır. Katılımcılar her bir yaş gurubunda 3 eşit gruba ayrılmıştır. Antrenman programına başlamadan önce gönüllülere uygulamalar hakkında bilgi verilmiştir. 6 haftalık antrenman programı başlamadan önce 1 hafta önce (Ön Test) ve bitiminden 1 hafta sonra (Son Test) olmak üzere boy ve vücut kompozisyonu ölçümü, 20 metre sürat, Dikey sıçrama, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi 2, 1 MT Kuvvet (Squat ve Bench Press) testleri uygulanmıştır. Futbolculardan elde edilen verilere tez çalışması kapsamında gerekli analizler yapılmıştır. Hız temelli ve geleneksel yüzde temelli yöntemlerle uygulanan kuvvet antrenmanlarının genç futbolcuların bazı fiziksel parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada sonuç olarak; Gelenekse kuvvet antrenmanı, hız temelli kuvvet antrenmanı ve hız temelli kuvvet squat+bench press antrenmanları guruplarında yer alan futbolcuların 20 metre sürat testi öntest ve son test ölçümlerinde farklılaşmanın meydana geldiği, bu farklılaşmadan en çok etkilenen gurubunun hız temelli squat antrenman grubunda yer alan futbolcuların olduğu, bunun da bu üç farklı antrenman gurubunda yer alan futbolcuların vücut kitle indeksi öntest ve sontest ölçümlerinde birtakım farklılaşmaların meydana geldiği saptanmıştır. Ayrıca hız temelli squat antrenmanları grubunda yer alan futbolcuların, yağ yüzdelerinin en fazla değişimin meydana geldiği gurup olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of present study was to investigate the effects of velocity-based and traditional percentage-based methods of strength training on the physical parameters of young football players. The universe sample group of the thesis study carried out for this purpose is a total of 60 elites playing in the U-16 (n=24), U-17 (n=24) and U-19 (n=24) age teams of Fethiye Football Club competing in the Turkish Elite Development League. consists of young male infrastructure players. Volunteer football players participating in the research were trained 5 days a week and 1 match, and each training lasted between 45 minutes and 90 minutes, and the intensity of the load varying between 40-90% was applied. Participants were divided into 3 equal groups in each age group. Before starting the training program, the volunteers were informed about the practices. Height and body composition measurement, 20 meters speed, Vertical jump, Yo-Yo Intermittent Recovery Test 2, 1 MT Strength (Squat and Bench Press) tests were applied. Necessary analyzes were made on the data obtained from the football players within the scope of the thesis study. As a result of this research, which was carried out with the aim of examining the effects of strength training applied with velocity-based and traditional percentage-based methods on some physical parameters of young football players; According to tradition, there was a difference in the 20-meter sprint test pre-test and post-test measurements of the football players in the traditional strength training, velocity-based strength training and velocity-based strength squat + bench press training groups, and the most affected group was the football players in the velocity-based squat training group, it was determined that there were some differences in the body mass index pretest and posttest measurements of the football players in these three different training groups. In addition, it was determined that the football players in the velocity-based squat training group were the group in which the fat percentages changed the most.