Genç yetişkinlikte beden algısı ve çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişki: Sosyal görünüş kaygısının aracı etkisi
The relationship between body image and online shopping addiction in youth adult: The intermediate effect of social appearance anxiety
  1. Tez No: 837014
  2. Yazar: BÜŞRA ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU YAZGAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Body Image, Online Shopping Addiction, Social Appearance Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlikte beden algısı ve çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısının aracı etkisini incelemektedir. Araştırma Mersin ilinde özel bir üniversitede Hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıf İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi lisans öğrencilerinden oluşan toplam 325 birey ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler kişisel bilgilerin yer aldığı 'Demografik Bilgi Formu', 'Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ)', 'Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ)' ve 'Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı Ölçeği (ÇABÖ)' ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkiyi inceleyebilmek adına bağımsız örneklem t-testi ve pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde kadınların beden algısı ve çevrimiçi alışveriş bağımlılığı düzeyleri erkeklerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Yapısal Eşitlik Modellemesi ile yapılan analiz sonuçları, beden algısının çevrimiçi alışveriş bağımlılığı üzerinde sosyal görünüş kaygısı aracılığıyla olan dolaylı etkisinin (indirect effect) pozitif ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Buna göre beden algısı ve çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısının aracı etkisinin olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating effect of social appearance anxiety on the relationship between body image and online shopping addiction in young adulthood. The research was carried out with a total of 325 individuals consisting of undergraduate students from the Preparatory, 1st, 2nd, 3rd and 4th year Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, Fine Arts, Design and Architecture Faculty and Engineering Faculty at a private university in Mersin. Data was collected using the 'Demographic Information Form', 'Body Perception Scale (BAS)', 'Social Appearance Anxiety Scale (SSAS)' and 'Online Shopping Addiction Scale (CADÖ)'. For the statistical analysis, independent sample t-test and Pearson correlation analysis were used. Results revealed that, women's body image and online shopping addiction levels were found to be significantly higher than men. Also, the Structural Equation Modeling analysis results revealed a positive and significant an indirect effect of body image on online shopping addiction through social appearance anxiety. Accordingly, it can be concluded that social appearance anxiety has a mediating effect in the relationship between body image and online shopping addiction.