Real-time implementation of 2400 BPS melp with TMS320C3X
2400 BPS iletişim hızındaki melp'in TMS320C3X ile gerçekleşmesi
- Tez No: 83702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: gerçek-zamanda gerçekleştirme, ses kodlama, MELP, DSP vı, real-time implementation, speech coding, MELP, DSP IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz 2400 BPS İLETİŞİM HIZINDAKİ MELP'IN TMS320C3X İLE GERÇEKLENMESİ Özçelik, İzzet Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Buyurman Baykal Haziran 1999, 51 sayfa Düşük hızda ses kodlama algoritmaları günden güne çok büyük önem kazan maktadır. Özellikle, askeri uygulamalar için düşük hızda iletişim sağlayan ses kodlayıcılara ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, yeni ses kodlayıcılar tasarlanmak tadır. Bunlardan biri de ses kodlamada yeni NATO standardı olan MELP ses kodlayıcısıdır. Yeni askeri iletişim cihazları için değişik DSP işlemcileri üzerinde gerçek zamanda çalışan MELP ses kodlama algoritmasının eniyileştirilmiş ko duna ihtiyaç vardır. Texas Instruments 'm bu tür uygulamalar için üretilmiş DSP işlemcileri mevcuttur. Tl bütün işlemciler için derleyici sağlamaktadır. Ama, bu derleyicilerin performansı iyi değildir. Dolayısıyla, C'de yazılan kodun %c îtifekKöĞklrrii kimin -~çevirici dilinde gerçek zamanda çalışabilmesi için optimize edilmesi gerekmekte dir. MELP'in C3x serisi DSP işlemcileri için gerçek zamanda çalışan elde eniyi- leştirilmiş çevirici dili kodu elde edilmiştir. MELP'in gerçek zamanda gerçekleştirilme si C3x serisi DSP işlemcilerinin sağladığı özelliklerin tam anlamıyla kullanımı sonucu başarılmıştır. MELP önce C'de gerçeklenmiş daha sonra çevirici dilinde çalışılmıştır. Yazılımın testi için ise EVM30 ve TIGER31 kartları kullanılmış tır. Bu tezde temel olarak, gerçek zamanda kod geliştirme mantığı sunulmuştur. Ayrıca, test araçları ve bunların etkili kullanımı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL-TIME IMPLEMENTATION OF 2400 BPS MELP WITH TMS320C3X Özçelik, İzzet MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Buyurman Baykal June 1999, 51 pages Speech coding is an important subject for fast communication. Especially for military applications, vocoders which can run at low transmission rates have upmost importance. In this context, new vocoder algorithms are being devel oped. One of these algorithms is the Mixed Excitation Linear Prediction (MELP) vocoder which is the new NATO standard in speech coding. Therefore, there is a great demand for the implementation of MELP in C and in assembler which works in real-time. Although TI provides a compiler for C3X series DSPs, the code produced by the compiler does not work in real-time. Hence, optimization of the assembler code is an important task. The real-time implementation for mC3x is achieved by making use of the special properties of the /iP. The MELP vocoder is implemented in C and developed an assembler code for TMS320C3x DSPs. In testing the software, the EVM30 and TIGER31 boards are used. In this work, the approaches to code developing steps and key ideas for code devel opment in assembler are presented. Moreover, test tools and how to use them in code development stage are explained.