Plane-wave dynamics of single crystal upconversion optical parametric oscillators
Tek kristalli yukarı-dönüşüm optik parametrik osilatörlerinin düzlem dalga dinamiği
- Tez No: 83703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AYTÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: optik parametrik salınım, toplam-frekans üretimi, ikinci harmonik üretimi, aynı anda faz eşleme, ayrık dinamik sistemler, kaos. iv, optical parametric oscillation, sum-frequency generation, second harmonic generation, simultaneous phase-matching, discrete dynamical systems, chaos. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET TEK KRİSTALLİ YUKARI-DONUŞUM OPTİK PARAMETRİK OSİLATÖRLERİNİN DÜZLEM-DALGA DİNAMİĞİ Gülbin Akgün Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Aytür Ocak 1999 Bu tezde, tek kristalli yukarı dönüşüm optik parametrik osilatörlerinin (OPO) dinamiğinin incelenmesi sunulmaktadır. Bu cihazlarda, parametrik üretim ve toplam frekans üretimi ya da ikinci harmonik üretimi süreçleri tek kristal içinde aynı yayılım yönü için birlikte faz eşlidir. Etkileşen alanların iki sürecin aynı anda faz eşli olmasını sağlayan polarizasyon geometrilerine bağlı olarak bu ci hazlar çeşitli sınıflara ayrılabilir. Bu OPO'larm dinamiği ayrık dinamik sistem gösterimi kullanılarak çözümlenmiştir. Sistemin dinamiğinin bir çok paramet reye olan bağlılığı çatallanma diyagramları kullanılarak araştırılmıştır. Bu di yagramlarda kararlı sürekli hal, çok kararlı, periyodik ve kaotik çalışma bölgeleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANE-WAVE DYNAMICS OF SINGLE CRYSTAL UPCONVERSION OPTICAL PARAMETRIC OSCILLATORS Gülbin Akgün M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Aytür January 1999 This thesis presents our investigation of the dynamics of single crystal up- conversion optical parametric oscillators (OPO's). In these devices, parametric generation and sum frequency generation or second harmonic generation pro cesses are simultaneously phase matched in a single crystal for the same direction of propagation. These devices can be categorized depending on the polarization geometries of the interacting fields leading to simultaneous phase matching of the two processes. The dynamics of these OPO's are analyzed using a discrete dynamical system representation. The dependence of the dynamics of the system on various parameters is investigated by forming bifurcation diagrams. Regions of stable steady state, multistable, periodic and chaotic operation are identified on these diagrams.