Mobile agent based wireless ATM network management protocol
Gezgin ajanlara dayalı kablosuz ATM ağı yönetim protokolü
- Tez No: 83701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz ATM, gezgin ajanlar, el değişimi, gölge kümesi kavramı. vı, Wireless ATM, mobile agents, handover, shadow cluster concept. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET GEZGİN AJANLARA DAYALI KABLOSUZ ATM AGI YÖNETİM PROTOKOLÜ KADRİYE ÖZBAŞ Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Kablosuz iletişim ağlarında iletişimde kesinti olmaksızın gerçekleşecek el değişimi algoritmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Gölge kümesi kavramı, komşu hücrelerin kapsama alanlarına girmesi muhtemel ziyaretçiler hakkında bilgilendirilmeleri için genişletilebilir. QoS parametreleri, trafik karakteristikleri, bant genişliği gereksi nimi gibi beklenen gezgin terminallere ait parametreler komşu yer istasyonlarında tutulur. Bu parametreler kullanılarak komşu yer istasyonları bir el değişimi isteği kendilerine iletilmeden önce, bu terminalin kendi alanlarına girmek is temesi durumunda alacakları kabul ya da red kararına önceden karar verirler. El değişimi isteği yer istasyonuna iletildikten sonra, yer istasyonu sadece daha önce aldığı kararı kontrol eder ve gelen isteği kabul ya da reddeder. Böylece, el değişimi sırasında alman kararın kontrolü dışında bir işlem gerekmediğindendolayı, el değişimi süresi kısalmakta, dolayısıyla da iletişimde kesinti olma ihtimali düşmektedir. El değişimi algoritmasının gezgin ajanlar kullanılarak gerçekleştirilmesi yer istasyonları arasında kurulması gereken belirtik soket bağlantısı sayısını azalt makta, bu bağlantıların ve ağ kısmında gerçekleşen olayların detaylarını yer ista syonundan gizlemektedir. Ayrıca, gezgin ajanlar ağ yapısında oluşan beklenmedik olaylara karşı içinde bulunmaları beklenen davranış biçimine göre kodlanabilir ler. Böylece, gezgin ajanlar kullanılarak gerçekleştirilen algoritma daha gürbüz ve esnek davranabilmektedir. Bu tezde, varolan el değşimi ve gezginlik yönetimi algoritmaları, gölge kümesi kavramına dayalı olarak önerilen algoritma ve bu algoritmanın hem belirtik soket bağlantıları, hem de gezgin ajanlar kullanılarak gerçekleştirilmesindeki detaylar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOBILE AGENT BASED WIRELESS ATM NETWORK MANAGEMENT PROTOCOL By KADRİYE ÖZBAŞ Department of Computer Engineering Master Thesis June, 1999 Wireless networks require efficient handover algorithms without any interrupt in the communication. Shadow cluster concept can be extended to inform the neighboring cells about the expected visitor mobile terminals. The information (QoS parameters, traffic characteristics, etc.) about the expected mobile termi nals is kept by the neighboring base stations. Neighboring base stations can make the accept or reject decision before the terminal initiates the handover. When the handover request is received, base station checks its decision about the mobile terminal and accepts or rejects the request. Since the decision is already made, number of operations during the handover period is reduced, thus the possibility iiiof interrupt in the communication is also decreases. Implementing the algorithm using mobile agents reduces the number of ex plicit connections between the base stations and hides the network layer from the user. Agents may also react to unexpected network conditions, unlike traditional messaging mechanisms. For this reason, introducing the mobile agents into the implementation provides extra flexibility and robustness to the architecture. In this thesis, existing handover and mobility management algorithms are discussed. A novel handover algorithm using the shadow cluster concept is pro posed, and both signalling messages and mobile agent implementation details of the algorithm are given.