Performance analysis of concatenated coding schemes
Kademeli kodlama sistemlerinin performans analizi
  1. Tez No: 83704
  2. Yazar: GÜN AKKOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kademeli kodlama, performans analizi, hata olasılıkları için üst sınırlar. iv, concatenated coding, performance analysis, union bound, non-interleaved systems. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Gün Akkor Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Arıkan Haziran 1999 Bu tezde konvolusyonel iç kodlama ve Reed-Solomon dış kodlama kullanan kademeli kodlama şekillerinin sistem çıkışındaki hata olasılıkları için üst sınır bulunması üzerinde durulmuştur. Bu tür sistemlerin performansı iç kodun hata olasılığının hesaplanması ve bunun dış kodun performansının hesaplanmasında kullanılması yolu ile tahmin edilebilir. Konvolusyonel kodların hata olasılıkları üzerindeki klasik üst sınırların iyileştirilmesi için iki yeni yöntem önerilmiştir. Bu yöntemler özellikle düşük sinyal-gürültü oran larında hata olasılıklarını daha iyi tahmin etmektedir. Konvolusyonel kodların hata olasılık tahminleri kullanılarak bloklar arasındaki sembollerin ideal olarak düzenlendiği (interleaved) kademeli kodlama sisteminin performansı incelenmiştir. Sonuçlar iç kod lama hata olasılığı üzerinde elde edilen daha iyi tahminlerin, tüm sistemin hata olasılığı üzerindeki tahminleri de iyileştirdiğini göstermiştir. Bloklar arasındaki sembollerin düzen lenmediği (non-interleaved) kademeli kodlama sistemlerinin performansının incelenmesi için bir Markov Chain modeli önerilmiştir. Simülasyon yolu ile iç ve dış kodlama blokları arasındaki hata dağılımı elde edilmiştir. Bu dağılımdan yararlanılarak Markov modelinin parametreleri elde edilmiştir. Sistem çıkışındaki hata olasılıkları modelin davranışları in celenerek elde edilmiştir. Model, geniş bir sinyal-gürültü oranı için sistem performansını doğru tahmin etmektedir. Metodlarm doğruluğunun kıyaslanması için tüm incelenen sistemlerin hata olasılıkları simülasyon yolu ile de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF CONCATENATED CODING SCHEMES Gün Akkor M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Arıkan June 1999 In this thesis we concentrate on finding tight upperbounds on the output error rate of concatenated coding systems with binary convolutional inner codes and Reed-Solomon outer codes. Performance of such a system can be estimated by first calculating the error rate of the inner code and then by evaluating the outer code performance. Two new methods are proposed to improve the classical union bound on convolutional codes. The methods provide better error estimates in the low signal-to-noise ratio (SNR) region where the union bound increases abruptly. An ideally-interleaved system performance is evaluated based on the convolutional code bit error rate estimates. Results show that having better estimates for the inner code performance improves the estimates on the overall system performance. For the analysis of a non-interleaved system, a new model based on a Markov Chain representation of the system is proposed. For this purpose, distribution of errors between the inner and outer decoding stages is obtained through simulation. Markov Chain parameters are determined from the error distri bution and output error rate is obtained by analyzing the behavior of the model. The model estimates the actual behavior over a considerable SNR range. Extensive computer simulations are run to evaluate the accuracy of these methods.