UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında Malatya'nın gastronomi şehri olma potansiyeli
Malatya's potential to become a gastronomy city within the scope of UNESCO Creative Cities Network
- Tez No: 837055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Unesco yaratıcı şehirler ağı, Malatya, gastronomi şehri, Unesco creative cities network, Malatya, gastronomy city
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Malatya, kapsamlı gastronomik mirasıyla ünlüdür. Malatya'nın ünlü kayısılarından geleneksel mutfak uygulamalarına ve yemek hazırlama yöntemlerine kadar bölgenin gastronomik gelenekleri, kültürel mirasının ve geleneklerinin bir yansımasıdır. Son zamanlarda, Malatya'nın gastronomik potansiyelinin tanıtılmasına ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesine ilgi artmaktadır. Bu tez, Malatya'nın gastronomi potansiyelinin ortaya çıkarılmasını ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılma yolunu destekleyen argümanları incelemektedir. Malatya'nın gastronomik mirası kendine özgü ve çeşitlidir. Şehir, sadece mutfak geleneklerinde önemli bir yer tutmakla kalmayan, aynı zamanda bölge için hayati bir ekonomik değer olan kayısısıyla ünlüdür. Malatya kayısısı, olağanüstü lezzeti ve kalitesi nedeniyle hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda aranılan bir üründür. Malatya, nesilden nesile aktarılan zengin bir geleneksel yemekler ve yemek hazırlama teknikleri geçmişine sahiptir. Malatya gastronomisi, bölgenin zengin kültürel mirasının ve geleneksel uygulamalarının bir yansımasıdır. Malatya'da hazırlanan yemekler, asırlık tarifler ve yerel kaynaklı malzemeler kullanılarak hazırlanmış olup, şehrin gastronomik mirasını gerçekten eşsiz kılmaktadır. Bu gastronomik miras, Malatya'nın kimliğinin ve tarihinin bir temsili olmanın yanı sıra, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmasına olanak tanıyan kültürel alışveriş ve turizm için de bir fırsat sunmaktadır. Malatya'nın gastronomi mirası bu ağın bir parçası olarak uluslararası tanınırlık kazanacak, turist çekecek ve şehrin ekonomik büyümesine katkıda bulunacaktır. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmanın önemli kaynaklar ve çaba gerektirdiğini not etmek önemlidir. Başvuru süreci zaman alıcı ve maliyetli olup, çalışmada yapılan SWOT analizi ile belirlendiği üzere, şehrin gastronomik mirasının kapsamlı belgelenmesini ve kanıtlanmasını gerektirmektedir. UNESCO tarafından belirlenen standartları karşılamak için altyapıya, mutfak geleneklerinin korunmasına ve gastronomik etkinliklerin teşvikine devam eden yatırımlar gerekli olabilir. Bununla birlikte, artan turizm ve kültürel alışveriş gibi ağa katılmanın potansiyel faydalarını, ilgili maliyet ve çabalara karşı tartmak çok önemlidir. Bu yola girmeden önce, ağa katılmanın uzun vadeli sürdürülebilirliği ve fizibilitesine dikkat edilmelidir. Malatya'nın gastronomik potansiyelini UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil etme arayışı umut vericidir. Malatya'nın kendine özgü ve çeşitli gastronomik mirası, kültürel alışveriş ve turizm potansiyeli ile birlikte ilerlemek için zorlayıcı nedenler sunuyor. Yine de, Malatya gastronomisinin özgünlüğü ve ağa üyelik için gereken kaynaklar konusunda farklı bakış açılarını kabul etmek önemlidir. Malatya'nın gastronomi mirasının geleceğini şekillendirecek bir karar vermeden önce ilgili paydaşların bu argümanları ve karşı argümanları etraflıca değerlendirmesi elzemdir. Araştırma kapsamında, yerel yemekler, yetenekli şefler, geleneksel mutfak bilgisi ve yöntemleri, gastronomi festivalleri ve biyoçeşitliliği koruma gibi birçok ölçüte dayalı değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular, Malatya'nın gastronomik çeşitliliği, geleneksel yemek kültürü ve mutfak mirasını sürdürme kapasitesi açısından olumlu potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak, uluslararası tanınırlığa ulaşmak ve bu potansiyeli tam anlamıyla gerçekleştirmek için bazı eksikliklerin ve geliştirilmesi gereken alanların var olduğu belirlenmiştir. Tezde, Malatya'nın bu alanda daha ileri gitmesi ve global bir gastronomi destinasyonu olması için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Malatya is famous for its extensive gastronomic heritage. From Malatya's famous apricots to traditional culinary practices and food preparation methods, the region's gastronomic traditions are a reflection of its cultural heritage and traditions. Recently, there has been increasing interest in promoting Malatya's gastronomic potential and inclusion in the UNESCO Creative Cities Network. This thesis examines the arguments that support the discovery of Malatya's gastronomic potential and its path to join the UNESCO Creative Cities Network. Malatya's gastronomic heritage is unique and diverse. The city is famous for its apricots, which not only occupy an important place in culinary traditions, but are also a vital economic value for the region. Malatya apricot is a soughtafter product in both domestic and foreign markets due to its extraordinary taste and quality. In addition, Malatya has a rich history of traditional dishes and food preparation techniques handed down from generation to generation. Malatya gastronomy is a reflection of the region's rich cultural heritage and traditional practices. The dishes prepared in Malatya are prepared using centuries-old recipes and locally sourced ingredients, making the gastronomic heritage of the city truly unique. This gastronomic heritage is a representation of Malatya's identity and history, as well as an opportunity for cultural exchange and tourism, allowing it to be included in the UNESCO Creative Cities Network. As a part of this network, Malatya's gastronomic heritage will gain international recognition, attract tourists and contribute to the city's economic growth. It is important to note that joining the UNESCO Creative Cities Network requires significant resources and effort. The application process is time consuming and costly, requiring extensive documentation and proof of the city's gastronomic heritage, as determined by the SWOT analysis conducted in the study. Continued investments in infrastructure, the preservation of culinary traditions and the promotion of gastronomic events may be necessary to meet the standards set by UNESCO. However, it is crucial to weigh the potential benefits of joining the network, such as increased tourism and cultural exchange, against the costs and efforts involved. Before embarking on this path, consideration should be given to the long-term sustainability and feasibility of joining the network. The quest to include Malatya's gastronomic potential in the UNESCO Creative Cities Network is promising. Malatya's unique and diverse gastronomic heritage, along with its cultural exchange and tourism potential, present compelling reasons to move forward. Nevertheless, it is important to accept different perspectives on the authenticity of Malatya gastronomy and the resources required for membership in the network. It is essential that relevant stakeholders thoroughly evaluate these arguments and counter-arguments before making a decision that will shape the future of Malatya's gastronomic heritage. Research has been conducted based on various criteria such as local dishes, talented chefs, traditional culinary knowledge and methods, gastronomy festivals, and conservation of biodiversity. The findings reveal that Malatya possesses promising potential in terms of gastronomic diversity, traditional food culture, and the capacity to preserve its culinary heritage. However, it has been determined that there are shortcomings and areas that need improvement to achieve international recognition and fully realize this potential. The thesis provides recommendations for Malatya to advance in this field and become a global gastronomy destination.