Strongly correlated models of high-temperature super coductivity
Yüksek sıcaklık üstün akımının kuvvetli etkileşen elektron modelleri
- Tez No: 83712
- Danışmanlar: PROF. DR. İGOR O. KULİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: mezoskopik üstüniletkenlik, ultra küçük üstüniletken parçacıklar, daralma modeli, kuvvetli etkileşen elektron sistemleri, yüksek sıcaklık üstün iletkenliği, Hubbard modeli iv, mesoscopic superconductivity, ultrasmall superconducting grains, BCS theory, contraction model, strongly correlated electron systems, high-Tr superconductivity, Hubbard model n
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Özet. YÜKSEK SICAKLIK USTUN AKIMININ KUVVETLİ ETKLEŞEN ELEKTRON MODELLERİ Hüseyin Boyacı Fizik Doktora Tez Yöneticisi: Prof. I. O. Kulik Eylül 1999 Son zamanlarda nanometre büyüklüğündeki örneklerle yapılan tek elektron taşınma deneyleri, üstün iletkenlejjn, büyüklüklerinin alt sınırı ile ilgili soruyu yeniden gündeme getirmiştir. Her ne kadar, belirsiz tanecik sayısına dayalı standart BCS teorisi büyük örnekler için iyi sonuçlar vermekteyse de, nanometre büyüklüğündeki örnekler için bu teorinin bazı temel noktalan tekrar gözden geçirilmelidir. Bunun iıcin, sabit sayıda parçacık için bir eşleşmeJiajniltpnian'ı, Fermi seviyesi etrafındaki dejenerasyon da göz önüne alınarak incelenmiştir. Dejenerasyona bağlı olarak, eşleşme etkisinin değişimi tartışılmıştır. ikinci bölümde, atomların elektron yörüngelerindeki daralmanın, en yakın komşular arasındaki atlama genliğine olan etkisini göz önüne alan bir model Hamiltonianjizerinde çalışılmıştır. Bu çalışma, zayıf etkileşim limitinde analitik olarak, orta ve güçlü etkileşim limitlerinde ise sonlu bir atom geometrisinde sayısal hesaplama ile yapılmıştır. Atom sitelerindeki deşik yerleşiminin yörüngesel daralmaya etkileri V ve W (toplam ve çarpım daralma terimleri) etkileşim parametreleri ile verilmektedir. Çift parçacık Green fonksiyonundaki belirsizlik noktası, kritik sıcaklık Tc'yi ve Tc üzerinde düzen parametresinin rahatlama ıııhızı r(T)'yi belirlemektedir. Standart 13CS üstün iletkenleri tiden farklı olarak, T sıfırdan farklı imajiner bir kısma sahiptir. Bu, üstüniletkenin Tc üzerindeki direncinin dalgalanmaları üzerine etki ediyor olabilir. Temel durum enerjisi, parçacık sayısı ve manyetik akıya göre hesaplanmıştır. Bir eşleşme parametresi olan Ap'ııin, Cooper kararsızlığı ile aynı bölgede ortaya çıktığı gösterilmiştir. Hubbard modeli (U > 0) ile yapılan hesaplar herhangi bir doluluk değerinde hiçbir üstün iletkanlik özelliği göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract STRONGLY CORRELATED MODELS OF HIGH-TEMPERATURE SUPERCONDUCTIVITY Hüseyin Boyacı Doctor of Philosophy in Physics Supervisor: Prof. I. O. Knlik September 1999 Recent single electron transport experiments in nanometer size samples renewed l.lie question about the lower limits or the size of superconductors, and the crossover from superconducting to normal state. Although the conventional grandcanonical BCS theory works well for large samples, in case of na.nosca.lc samples some basics of the theory should be reconsidered. In order to give answers to these questions, a pairing Hamiltonian for fixed number of particles is studied including the degeneracy of levels around the Fermi energy. Change in parity effect as a result of degeneracy is discussed. In the second part, a generic Ila.miltonian that incorporates the effect of the orbital contraction on the hopping amplitude between the nearest sites is studied both analytically at the weak coupling limit and numerically at the intermediate and strong coupling limits for finite atomic cluster. The effect of the orbital contraction due to hole localization at atomic sites is specified with two coupling parameters V and W (multiplicative and additive contraction terms). The singularity of the vertex part of the two-particle Green's function determines the critical temperature Tc and the relaxation rate P(7') of the order parameterat temperatures above Tc. Unlike in conventional BCS superconductors, V ha-s a non-zero imaginary part which may influence the fluctuation conductivity of superconductor above Tc. The ground state energy is computed as a function of the particle number and magnetic flux through the cluster, and existence of the parity gap Ap appearing at the range of system parameters is shown to be consistent with the appearance of Cooper instability. Numeric calculation of the Hubbard model (with U > 0) at arbitrary occupation does not show any sign of superconductivity in small cluster.