Spectroscopic investigation of polyvinyl chloride photodegradation in blends with basic traps
Bazik tuzaklı karışımlar içinde polivinil klorünün foto bozunmasının spektroskopik incelenmesi
- Tez No: 83711
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK SÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polyvinyl chloride, polyene, polyaniline, poly-2-chloro-aniline, photodegradation, lithography, UV-Vis-NIR spectroscopy
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET BAZİK TUZAKLI KARIŞIMLAR İÇİNDE POLİVİNİL KLORÜRÜN FOTO BOZUNMASININ SPEKTROSKOPİK İNCELENMESİ ÖZGÜR BİRER Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şefik Süzer Aralık 1999 Poli vinil klorür, ısıya, yüksek enerjili parçacıklara veya fotonlara maruz kaldığında HCI salarak bozunur.“Zip”olarak da bilinen bu mekanizma sonucunda, polien adı verilen konjüge parçalar oluşur ve bozunma PVC nin mekanik özelliklerini yitirmesine neden olur. Ancak, bir başka açıdan, PVC salınımı kontrol edilebilen bir Bronsted asiti kaynağıdır. Polienler ise çok ilginç tek boyutlu bir sistem olan poliasetilenin yapı taşlarıdır. Küçük yapı taşlarının oluşum mekanizmasının anlaşılması daha büyük sistemlere ışık tutabilir. Bu çalışmanın iki temel amacı vardır. Birincisi, polimer matrisi içerisine uygun bazik tuzaklar yerleştirerek, ışınlanma sonucu oluşan HCI den yararlanmak ve karışımların optik veya elektriksel iletkenlik özelliklerini VIdeğiştirmektir. İkincisi ise foto bozunmanın gerçekleştiği ışık dalga boyunu değiştirerek oluşan polienlerin zincir uzunluklarını etkilemektir. Çalışmanın birinci bölümünde, PVC nin asit-baz belirteçleri ve iletken polimerlerin bazik formları ile karışımları hazırlanmış, UV kaynaklan ile ışınlanmış ve optik değişiklikler morötesi ve görünür bölge spektroskopisi ile incelenmiştir, incelenen diğer boyalar gibi, Bromkresoi Yeşili ve Metil Violet katıldıkları PVC matrisinde ışınlanınca bazı optik özelliklerini kaybetmektedirler. Metil Violet ise ışınlanmaya karşı direncini kanıtlayarak, olası dozimetri ve litografi uygulamaları için uygun bir aday olarak tespit edilmiştir. Polianilin ve poli-2-kloro anilinin bazik formları PVC ile karıştırılmış ve ışınlanma sonucu yerinde oluşan HCI tarafından iletken tuz formuna çevrilmişlerdir. Yapısal değişiklikler morötesi-görünür-yakın kırmızı ötesi spektroskopisi ve FT kızıl ötesi spektroskopisi ile takip edilmiştir. PVC/2-CI PANI karışımları, PVC/PANI karışımlarına kıyasla daha iyi neticeler vermiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, hidrokinon, antrakinon ve antrasen PVC matrisine karıştırılmıştır, örnekler, bu duyarlaştırıcıların soğurduğu dalga boylarında tek renkli mor ötesi ışıkla ışınlanarak polien oluşumunun, dalga boyuna olduğu kadar, PVC zincirlerine aktarılabilen enerji miktarına da bağlı olduğu tespit edilmiştir. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTROSCOPIC INVESTIGATION OF POLYVINYL CHLORIDE PHOTODEGRADATION IN BLENDS WITH BASIC TRAPS ÖZGÜR BİRER M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Şefik Süzer December 1999 Polyvinyl chloride degrades via loss of HCI when it is exposed to heat, energetic particles or photons. The mechanism is known as the zip mechanism and results in conjugated segments, polyenes. Degradation also leads to loss of mechanical properties of PVC. However, from another point of view, PVC is a Bronsted acid source, with controllable emission. Furthermore, the polyenes are small segments of polyacetylene, which itself is a very interesting one-dimensional system. Understanding the building blocks clearly helps to envisage larger systems. This study has two main goals. The first goal is benefiting from the radiation induced in-situ created HCI by incorporating basic traps into the polymer matrix and inducing optical or electrical conductivity changes. The second goal is to tune the wavelength of photodegradation by introducing sensitisers into the polymer matrix to affect the chain length of the polyenes. ivFor the first part of the study, pH indicators, and basic forms of conducting polymers were blended with PVC and the films were irradiated with UV radiation. Optical changes were monitored with UV-Vis-NIR Spectroscopy. Similar to several other dyes tried, Bromcresol Green, and Methyl Violet changed their optical properties when they were exposed to UV radiation in the PVC matrix. However, Methyl Violet, being resistant to UV radiation, proved to be a suitable component for possible dosimetric and lithographic applications. Basic forms of polyaniline and poly-2-chloro aniline were blended with PVC, and upon irradiation of the blend, they were converted to conducting salt forms as a result of doping with in-situ created HCI. The structural changes were monitored with UV-Vis-NIR spectrophotometry as well as FTIR spectroscopy. PVC/2-CI PAN I blends gave better results compared to PVC/PANI blends. For the second part of the study, hydroquinone, anthraquinone, and anthracene were introduced into the PVC matrix. The samples were irradiated with monochromatic UV radiation at the absorption maxima of these sensitisers. It was established that the nature of polyene formation is dependent on the wavelength of irradiation as well as the amount of energy transferred to the PVC chains.