Cüneyt Kosal arşivindeki Türk din mûsikîsi eserlerinin incelenmesi ve repertuvarda bulunmayan ilâhilerin notaya alınması
Examining the Turkish religious music works in Cüneyt Kosal archive and notating the works that are not in the repertoire
  1. Tez No: 837128
  2. Yazar: TUBA GÜVEM ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mûsikîsi, Türk Din Mûsikîsi, İlâhi, Mûsikî Arşivi, Cüneyt Kosal, Turkish Music, Turkish Religious Music, Hymn, Music Archive, Cüneyt Kosal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 482
Özet
Cüneyt Kosal, 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başında yaşamış; nota yazımı ve koleksiyonu ile aynı zamanda sazende olarak geleceğe miras kalacak hizmetlere imza atan Türk mûsikîsinin müstesna bir şahsiyetidir. Türk mûsikîsi tarihi açısından notaların kayda geçirilerek günümüze intikal etmesi hususunun önemi ve hassasiyeti düşünüldüğünde Cüneyt Kosal'ın emeği ayrıca değerlidir. Çalışmada Cüneyt Kosal arşivinde bulunan Türk din mûsikîsi eserleri ile Türk Müzik Kültürünün Hâfızası Nota Arşivi (www.devletkorosu.com) ile notaarsivi.com adlı arşivlerdeki eserlerin karşılaştırmaları yapılmak suretiyle, bahsi geçen arşivlerde bulunmayan eserlerin tespiti yapılmıştır. Tespiti yapılan bütün arşiv; güfte adı, bestekâr ve güftekârı, Makamı, usûlü, adedi belirtilerek; İSAM Kütüphanesi'nde tasnif edilen şekli ve sırası esas alınmak suretiyle, tablolara aktarılmıştır. Arşiv repertuvarlarında bulunmayan eserlerin içerisinde yer alan Osmanlı alfabesi ile yazılan eserlerin Latinizeleri yapılmış; arşiv repertuvarlarında bulunmayan 117 adet eser, Arel-Ezgi-Uzdilek sistemi ve“Mus2”nota programı kullanılarak notaya alınmıştır. Yapılan tarama sonucunda tespit edilen eserlerin Türk din mûsikîsi ilâhi repertuvarına kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmada nitel ve nicel araştırma modeli ile doküman incelemesi, kaynak tarama, tasnifleme ve çeviri-yazı yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cüneyt Kosal, who lived between late 19th and early 20th centuries, is an exceptional person in Turkish music scene who with his musical notation and collection alongside with his musicianship succeeded in leaving behind a legacy of services for the future. When the transfer of the sheet music to this date following their recording, and given the sensitivity and significance it weighs in respect to Turkish music history are considered, Cüneyt Kosal's body of work is particularly valuable. In this study, by comparing the works of Turkish Religious Music within Cüneyt Kosal Archive with the works within the archives of Türk Müzik Kültürünün Hâfızası Nota Arşivi (www.devletkorosu.com), and notaarsivi.com, the missing works in the mentioned archive are identified. The identified works and the whole archive by designating the name of the work, the composer and the lyricist, modes (or scales), tempo, and its quantity have been transferred to tables in accordance with the classification style and its ordering in İSAM Library. The works written with the Ottoman alphabet that are not included in the archive repertoire are Latinized; 117 works that are not in the archive repertoire are notated by using the Arel-Ezgi-Uzdilek system, and“Mus2”note programme. The works identified as a result of the scan are intended for bringing in Turkish Religious Music hympne repertoire. In this study, the document analysis with quantitative and qualitative research models, literature review, classifications, and transliteration methods are used.