Many-body properties of one-dimensional systems with contact interaction
Dokuma etkileşimli tek boyutlu sistemlerin çok parçacık özellikleri
  1. Tez No: 83717
  2. Yazar: EKREM DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL TANATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek-boyutlu elektron gazı, Bose gazı, dokunma etkileşimi, korelasyon etkileri, yerel-alan düzeltmesi, STLS yaklaşımı, Vashishta-Singwi yaklaşımı, yapı faktörleri, çift korelasyon fonksiyonları, kollektif uyarımlar iv, One-dimensional electron gas, Bose gas, contact interaction, correlation effects, local-field correction, STLS approxima tion, Vashishta-Singwi approximation, structure factors, pair- correlation functions, collective excitations n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Özet DOKUNMA ETKİLEŞİMLİ TEK BOYUTLU SİSTEMLERİN ÇOK PARÇACIK ÖZELLİKLERİ Ekrem Demirel Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilal Tanatar Eylül 1999 Tek-boyutlu elektron sistemleri teorik ve teknolojik bağlantılarından dolayı çok ilgi çekmektedir. Bu sistemler, genellikle nanometre derecesinde yarıiletken yapı teknolojisini kullanarak, düzgün iki boyutlu elektron sistemlerindeki elektronların hareketlerinin bir boyuta sınırlandırılmasıyla elde edilir. Doğal olarak bulunan TTF-TCNQ gibi organik iletkenler de tek-boyutlu elektron sistemi özelliğini göstermektedir. Tek-boyutlu elektron sistemleri teorik açıdan da önemli; çünkü iki ve üç-boyutlu elektron sistemlerinden çok farklı özellikler göstermektedirler. Dokunma etkileşimli tek-boyutlu elektron gazı modeli bu değişik çok parçacık özelliklerini incelemek için iyi bir örnek olabilir. Boson sistemleri de Bose-Einstein yoğunlaşması, süper-akışkanlık gibi özel liklerinden dolayı çok ilginçtir. Tek-boyutlu boson gazı problemini çalışmak için diğer motivasyon tek-boyutlu elektron sisteminin Bose gazı özellikleri göstermesidir. Bu çalışma, dokunma etkileşimli tek-boyutlu elektron ve boson gazlarmdaki korelasyon etkilerinin incelenmesi üzerine kuruldu. Korelasyon etkileri kısa menzilli korelasyonları dikkate alan yerel alan düzeltmesiyle belirtildi. 111Bu çalışmada tek-boyutlu elektron ve boson gazlarmdaki statik korelasyon etkilerini hesaplamak için Vashishta-Singwi yaklaşımını kullanıyoruz. Vashishta- Singwi yaklaşımının diğer yaklaşımlardan daha iyi çalıştığını gösterdik. Tek-boyutlu, dokunma etkileşimli elektron gazmdaki dinamik korelasyon etkilerini kuvantum STLS yöntemini kullanarak inceliyoruz. Frekansa bağlı yerel alan düzeltmelerini yoğunluk ve spin uyarımları için hesapladık. Yapı faktörlerini, spin'e bağlı çift korelasyon fonksiyonunu ve kollektif uyarımları inceledik. Sonuçları diğer teorik yaklaşımlarla karşılaştırdık.
Özet (Çeviri)
Abstract MANY-BODY PROPERTIES OF ONE-DIMENSIONAL SYSTEMS WITH CONTACT INTERACTION Ekrem Demirel M. S. in Physics Supervisor: Assoc. Prof. Bilal Tanatar September 1999 The one-dimensional electron systems are attracting a lot of interest because of theoretical and technological implications. These systems are usually fabricated on two-dimensional electron systems by confining the electrons in one of the remaining free directions by using nanolithographic techniques. There are also naturally occuring orgnanic conductors such as TTF-TCNQ whose conductivity is thought to be largely one- dimensional. The one-dimensional electron systems are important theoretically since they constitute one of the simplest many-body systems of interacting fermions with properties very different from three- and two-dimensional systems. The one-dimensional electron gas with a repulsive contact interaction model can be a useful paradigm to investigate these peculiar many-body properties. The system of bosons are also very interesting because of the macroscopic effects such as Bose- Einstein condensation and superfluidity. Another motivation to study one- dimensional Bose gas is the theoretical thought that one-dimensional electron gas gives boson gas characteristics. This work is based on the study of correlation effects in one- dimensional electron and boson gases withrepulsive contact interactions. The correlation effects are described by a local- field correction which takes into account the short-range correlations. We use Vashishta-Singwi approach to calculate static correlation effects in one- dimensional electron and boson gases. We find that Vashishta-Singwi approach gives better results than the other approximations. We also study the dynamical correlation effects in a one- dimensional electron gas with contact interaction within the quantum version of the self-consistent scheme of Singwi et al. (STLS) We calculate frequency dependent local-field corrections for both density and spin fluctuations. We investigate the structure factors, spin-dependent pair-correlation functions, and collective excitations. We compare our results with other theoretical approaches.