Circuit theoretical methods for efficient solution of finite element structural mechanics problems
Yapısal mekanikte sonlu eleman problemlerinin hızlı çözümü için devre teorisi yöntemleri
  1. Tez No: 83718
  2. Yazar: AHMET SUAT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATALAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Devre Benzetimi, Asimtotsal Eğri Bulma Yöntemi, Eşleşik Dönüşümlerle Kutup Analizi, Elektriksel Modelleme, Circuit Simulation, Asymptotic Waveform Evaluation (AWE), Pole Analysis via Congruence Transformations (PACT), Electrical Modeling. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET YAPISAL MEKANİKTE SONLU ELEMAN PROBLEMLERİNİN HIZLI ÇÖZÜMÜ İÇİN DEVRE TEORİSİ YÖNTEMLERİ Ahmet Suat Ekinci Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdullah Atalar 6 Temmuz 1999 Tümleşik devre teknolojisinde küçülen eleman boyutları milyonlarca parçadan oluşan tümleşik devrelerin gerçekleştirilmesini sağladı. Bu gelişmenin sonucu olarak, çok yüksek sayıda parçayı ele alabilecek elektriksel devre benzetim yazılımları ortaya çıktı. Bu yazılımlar, sistemleri düşük dereceli modellerle yaklaştıran yeni benzetim yöntemlerini kullanmakta ve çözümleri doğru ve hızlı bir biçimde bulabilmektedir. Bu çalışma, yapısal mekanik problemlerinin sonlu eleman yöntemiyle formülize edilmesini ve sonra da devre benzetimlerinde kullanılan yeni hızlandırma yöntemlerinin uygulanmasını önermekte dir. Bu, kontrollü kaynaklar da içeren eşdeğer direnç-irgiteç-sığaç devreleri oluşturularak sağlanmaktadır. Biz bu devreleri genel amaçlı devre benzeticileriyle; HSPICE ve genelleş tirilmiş asimtotsal eğri bulma (AEB) yöntemini kullanan, üniversitemizde geliştirilmiş MAWE yazılım programı ile, çözümledik. AEB devre benzetiminde büyük eşitlik kümele rinin çözümlerini bulmakta kullanılan bir moment eşleme tekniğidir. Yapılan çeşitli sert kitlelerdeki yerdeğiştirme dağılımı çözümü örnekleri, geleneksel sonlu eleman yöntemi çözüm metotlarının yerine devre benzeticilerinin kullanılmasının doğruluktan kaybetme den benzetim hızında ilerleme sağlandığını göstermiştir. Eşleşik dönüşümlerle kutup analizi, devreler için düşük dereceli modeller bulunmasında kullanılan yeni bir yöntemdir. Zamanda daha fazla bir kısalma sağlamak için, yapısal mekanik problemlerinde eşdeğer devre bulmadan önce bu yönteme benzer bir algoritma kullandık. Sonuçlar gelecek için çok iyi şeyler vaadediyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CIRCUIT THEORETICAL METHODS FOR EFFICIENT SOLUTION OF FINITE ELEMENT STRUCTURAL MECHANICS PROBLEMS Ahmet Suat Ekinci Ph. D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdullah Atalar July 6, 1999 Shrinking device dimensions in integrated circuit technology made integrated circuits with millions of components a reality. As a result of this advance, electrical circuit simu lators that can handle very large number of components have emerged. These programs use new circuit simulation techniques which approximate the system with reduced order models, and can find solutions accurately and quickly. This study proposes formulating the structural mechanics problems using FEM, and then employing the recent speedup techniques used in circuit simulation. This is obtained by generating an equivalent resistor-inductor-capacitor circuit containing controlled sources. We analyze the circuits with general-purpose circuit simulation programs, HSPICE, and an in-house developed circuit simulation program, MAWE, which makes use of generalized asymptotic wave form evaluation (AWE) technique. AWE is a moment matching technique that has been successfully used in circuit simulation for solutions of large sets of equations. Several examples on the analysis of the displacement distributions in rigid bodies have shown that using circuit simulators instead of conventional FEM solution methods improves simulation speed without a significant loss of accuracy. Pole analysis via congruence transformations (PACT) technique is a recent algorithm used for obtaining lower order models for large circuits. For a further reduction in time, we employed a similar al gorithm in structural mechanics problems before obtaining the equivalent circuit. The results are very promising.