Hafif orta derecede halluks valgusu olan hastalarda proksimal ve distal metatarsal osteotomi sonrası 1. metatars uzunluk değişiminin klinik ve radyolojik sonuçlar üzerine etkisi
The effect of 1st metatarsal length change on clinical and radiological results after proximal and distal metatarsal osteotomy in patients with mild-moderate hallux valgus
  1. Tez No: 837221
  2. Yazar: AHMET CAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KARAALİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Halluks valgus, proksimal metatarsal osteotomi, distal metatarsal osteotomi, birinci metatars uzunluğu, Hallux Valgus, Proximal, Distal Metatarsal Osteotomy, First Metatarsal Length
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda amacımız Turan osteotomisi ve proksimal medial açık kama osteotomisinin klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirerek uyumsuz eklemli, hafif-orta şiddetteki halluks valgus (HV) hastalarında 1. metatars uzunluk değişiminin klinik ve radyolojik sonuçlara etkisini incelemek ve çıkan sonuçla beraber bu hasta grubunda cerrahi teknik seçiminde 1. metatars uzunluk değişiminin de bir parametre olarak göz önünde bulundurulmasını sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Yapılan araştırma "Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 18.11.2020 tarihli 1149 sayılı etik kurul onayı alınmıştır. Adana Şehir Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2018-2020 yılları arasında HV tanısı ile cerrahi yapılan hastalardan Turan osteotomisi ve proksimal medial açık kama osteotomisi yapılan hastalar geriye doğru araştırıldı. Dahil edilme kriterleri; uyumsuz ekleme sahip, İMA0,05) fark bulunamamıştır. Sonuç: 1. metatars uzunluğunun artmasına neden olan osteotomilerde, operasyon sonrası AOFAS skoru, VAS skoru ve EQ5D değerlerindeki düzelmeler ve memnuniyet düzeyi daha az olmaktadır. Dolayısıyla hastanın yaşam kalitesi, günlük aktivitlerine dönüş olumsuz etkilenmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında uyumsuz eklemli, hafif-orta derecede HV deformitesine sahip hastalarda cerrahi teknik seçiminde İMA, HVA değerlerinin yanında 1. metatars uzunluk değişiminin de dikkate alınması gereken bir parametre olduğu, bu hasta grubunda Turan osteotomisi sonrası klinik düzelme ve hasta memnuniyetinin daha yüksek olduğu sonucuna varmaktayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our aim in this study is to evaluate the clinical and radiological results of Turan osteotomy and proximal medial open wedge osteotomy and to examine the effect of 1st metatarsal length change on clinical and radiological results in patients with mild-moderate hallux valgus with incompatible joints and, together with the results, in the selection of surgical technique in this patient group. To ensure that the length change is also taken into consideration as a parameter Materials and Methods: The study was approved by the ethics committee number 1149 dated 18.11.2020 from the Adana City Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee. Among the patients who underwent surgery with a diagnosis of HV between 2018 and 2020 in Adana City Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic, patients who underwent Turan osteotomy and proximal medial open wedge osteotomy were retrospectively investigated. Inclusion criteria; Patients with an incompatible joint, IMA0.05) difference was found between the two groups in the improvement of HVA and IMA angles after surgery. Conclusion: In osteotomies that increase the length of the 1st metatarsal, postoperative improvements in AOFAS score, VAS score and EQ5D values and satisfaction level are less. Therefore, the patient's quality of life and return to daily activities are negatively affected. In the light of all this information, 1st metatarsal length change, as well as IMA and HVA values, is a parameter that should be taken into consideration in the selection of surgical technique in patients with incompatible joints and mild-moderate HV deformity, and clinical improvement and patient satisfaction are higher after Turan osteotomy in this patient group. We come to the conclusion.