Processing of continuous queries from moving object in mobile computing systems
Mobil iletişim ortamlarında hareketli kullanıcılardan gönderilen sürekli sorguların işlenmesi
- Tez No: 83724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobile Computing, Mobile Database Systems, Location-Dependent Queries, Continuous Queries, Simulation
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV ÖZET MOBİL İLETİŞİM ORTAMLARINDA HAREKETLİ KULLANICILARDAN GÖNDERİLEN SÜREKLİ SORGULARIN İŞLENMESİ Hüseyin Gökmen Gök Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özgür Ulusoy Ocak, 1999 Bilgisayar donanımı ve telsiz iletişim ağı teknolojilerindeki gelişmeler mo- bil iletişim ortamlarının gelişmesine yolaçtı. Mobil iletişim ortamlarında, bilgi ağına telsiz bağlantısı olan kullanıcılar, veri sunucusuna sorgular göndererek veriye ulaşırlar. Mobil iletişim ortamlarında kullanıcıların hareketli olması ne deniyle, kullanıcıların konumları konuma-dayah sorgular açısından önemli bir bilgidir. Konuma-dayalı sorgular sürekli sorgular haline getirildiğinde daha da karmaşıkladırlar, çünkü sorgunun cevabı mobil kullanıcının hareket etmesi nedeniyle sürekli değişir. Konuma-dayalı sürekli bir sorgunun cevap kümesi < S, başlangıç, bitiş > gibi elemanlardan oluşur ve her bir eleman S nes nesinin başlangıç ve bitiş süreleri arasında sorgunun cevabı olduğu anlamına gelir. Cevap kümesindeki elemanların belirlenmesinden bir sonraki aşama bu elemanların mobil kullanıcıya ne zaman gönderileceğidir. Bu zamanlama tel siz ağ üzerindeki iletişim yükünü ve bağlantı kopukluğu durumunda sorgu cevabının ne kadarının kullanıcıya gönderilmiş olduğunu etkilemesi açısından kritiktir. Bu tezde konuma-dayalı sürekli sorguların cevap kümesindeki ele manların mobil kullanıcılara gönderiliş zamanını belirleyen üç değişik metot önerilmektedir. Bunun yanında, önerilen metotların değişik ortamlardaki per formanslarını karşılaştırabilmek amacıyla bir simülasyon modeli tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler. Mobil İletişim, Mobil Veritabanı Sistemleri, Konuma Dayalı Sorgular, Sürekli Sorgular, Simülasyon.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PROCESSING OF CONTINUOUS QUERIES FROM MOVING OBJECTS IN MOBILE COMPUTING SYSTEMS Hüseyin Gökmen Gök M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özgür Ulusoy January, 1999 Recent advances in computer hardware technology and wireless communi cation networks have led to the emergence of mobile computing systems. In a mobile computing environment, a user with a wireless connection to the in formation network can access data via submitting queries to the data server. Since the mobility is the most distinguishing feature of the mobile computing paradigm, location becomes an important piece of information for the so called location-dependent queries where the answer to a query depends on the current location of the user who issued the query. A location-dependent query submit ted by a mobile user can become more difficult to process when it is submitted as a continuous query for which the answer changes as the user moves. The answer to a location-dependent continuous query is a set that consists of tuples < S, begin, end > indicating that object S is the answer of the query from time begin to time end. Once the tuples in the answer set are determined, the next step is to determine when to send these tuples to the user. The transmission time of the tuples is critical in the sense that it can affect the communica tion overhead imposed on the wireless network and the availability of tuples in case of disconnections. In this thesis, we propose three tuple transmission approaches that determine the transmission time of a tuple in the answer set of a location-dependent continuous query. We also design and implement a sim ulation model to compare the performance of the proposed tuple transmission approaches under different settings of environmental parameters.