Shallow buried object detection using GPR
GPR kullanılarak yüzeye yakın gömülü cisim tespiti
- Tez No: 83730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ground Penetrating Radar, Background Removal, Adaptive Corre lation m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ABSTRACT SHALLOW BURIED OBJECT DETECTION USING GPR Nejat Kamacı M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Arıkan August 1999 Ground Penetrating Radar received considerable attention in the use of shallow buried object detection. Differing from the traditional sensor systems such as electro magnetic induction based metal detector sensor, GPR can be used for objects with any property and any shape for a wide range of desired sensitivity and specificity. In this thesis, based on a simplified but robust measurement- model a three-stage algorithm is proposed for the real-time detection and lo- calization of the shallow buried objects by using GPR measurements. Since all three stages of the proposed approach have environment adaptive features, the detection performance remains successful in a wide range of scenarios that can be encountered in applications.
Özet (Çeviri)
ÖZET GPR KULLANILARAK YÜZEYE YAKIN GÖMÜLÜ CİSİM TESPİTİ Nejat Kamacı Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Orhan Arıkan Ağustos 1999 Toprak Delici Radar son zamanlarda sığ gömülü cisimlerin tespitinde oldukça büyük ilgi toplamaktadır. Elektromanyetik endüksiyona dayalı metal tespitleyici duyucu gibi alışılagelmiş duyucuların tersine toprak delici radar her türlü şekilde ve büyüklükteki cismin geiıiş bir duyarlılık ve isterlerde tespitinde kullanılabilmektedir. Bu tezde, basitleştirilmiş ancak gürbüz bir ölçüm mod elinden yola çıkarak sığ gömülü cisimlerin toprak delici radar yardımıyla gerçek zamanlı tespiti ve yer kestirimini amaçlayan üç aşamalı bir algoritma sunulmak tadır. Sunulan algoritmanın her üç aşamasında da ortama uyarlama özellikleri olduğundan, uygulamalarda karşılaşılabilmesi muhtemel bir çok senaryoda tespit başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Anahtar Kelimeler. Toprak Delici Radar, Ortam Çıkarımı, Uyarlamak Kore lasyon iv