Input sequenle estimation and blind channel identification in HF communication
Giriş bilinmeyen iletişim kanallarının hatasız tanınması
  1. Tez No: 83731
  2. Yazar: MOHAMED KHAMES BEN HADJ MİLED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Blind channel identification, blind signal estimation, Kalman Filter, subspace tracker, fractional sampling. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET GİRİŞİ BİLİNMEYEN İLETİŞİM KANALLARININ HATASIZ TANINMASI M. Khames Ben Hadj Miled Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Orhan Arıkan Ağustos 1999 Gözü kapalı olarak kanal denkleştirme konusunda yakın zamanda geliştirilmiş olan yeni yöntemler hızlı sayısal işlemciler sayesinde kullanılarak HF linkleri üzerinden güvenilir şekilde haberleşmeyi olanaklı kılmışlardır. Dvam etmekte olan araştırmalr iletişim performansının önemli ölçüde düştüğü kanal karak teristiğinin hızlı değişim gösterdiği kötü atmosferik şartlarda artırılabilmesini amaçlamaktadir. Bu tezde HF linkleri üzerinden yapılan iletişimin perfor mansını artırabilmek amacı ile HF kanalını tanıyabilecek ve zaman içerisindeki değişmini takip edebilecek yöntemler önerilmiştir. Var olan yöntemler ile yapi- lan benzetimlere dayalı detaylı kıyaslamalarda geliştirilen yöntemlerin önemli bir performans artırımı sağlayarak kötü atmosferik şartlarda 10 dB sinyal- gürültü oranında dahi iletişimi olanaklı kıldıkları gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler. Gözü kapalı kanal tanınması, gözü kapalı ters evrişim, sistem tanınması, kesirli örnekleme iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INPUT SEQUENCE ESTIMATION AND BLIND CHANNEL IDENTIFICATION IN HF COMMUNICATION M. Khames Ben Hadj Miled M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Ankan August 1999 Recent advances in blind channel equalization approaches and the availabil ity of fast processors have made it possible to communicate reliably over long distances through HF communication links. Current research efforts focus on the improvement of the performance of the communication systems which de grades significantly during the“bad tropospheric conditions”when the channel characteristics show rapid variations. In order to improve the performance of the HF communication links during these conditions, algorithms that can identify and track the channel charac teristics are proposed in this thesis. Detailed simulation based comparisons with the existing algorithms show that the proposed approaches significantly improve the performance of the communication system and enable us to utilize HF communication in bad conditions even at 10 dB SNR. m