Distributed bookmark sharing primitives
Dağıtık bookmark paylaşım temelleri
- Tez No: 83729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD DAVENPORT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: distributed bookmark sharing, bookmark sharing, distributed indexing, book mark managers, bookmark organizers, resource description templates, resource description predicates
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Internet ve Web'in ve bu global ağdaki kaynakların popüleritesi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Günümüzde Web eğlenceden iletişime, reklamdan araştırmalara kadar hemen hemen her konuda kullanılmaktadır. Araştırmacılar Web'i, Web'deki bilgiler daha yeni olduğu için, Web bir bilgisayar kadar yakında olduğu için ve Web çok büyük olduğu için tercih ederler. Fakat Web yapısal bir indeksleme ve/veya kategorizasyon mekanizmasından yoksun olduğu için Web'deki bilgi kaynaklarını arayıp bulmak zordur. insanlar Web'deki bilgiye şu dört yoldan birini veya birkaçını kullanarak ulaşırlar: arama motorları, konu dizinleri, kişisel bookmarkları, veya o bilginin nerede olduğunu bilen biriler ine sorarak. Arama motorları ve konu dizinleri Web'i indekslemeye çalışırlar, ama sorunsuz değildirler: çok fazla sayıda kaynağı sonuç olarak gönderirler ve bunların kalitesi belirli değildir. Kişisel bookmarklar da yeterince yardımcı değildir: çünkü yapısal olmayıp fazla kişiseldirler. Dağıtık indeksleme, Web'deki problemler için olası bir çözümdür. Bu konuda araştırmalar devam etmektedir, ancak sonuç sistemler henüz halka açık değildirler. Book mark yöneticileri aracılığı ile bookmarklarm paylaşımı kolay kullanılabilir olması, kaynaklarla ilgili yeterli bilgiyi saklayabilmesi ve bunları tarama imkânı verebilmesi şartıyla başka olası bir çözümdür. Bizler, hem bookmark paylaşım yöneticisi hem de arama aleti olan Dağıtık Bookmark Paylaşımını (Distribute Bookmark Sharing, DBS) geliştirdik. Araştırmamızda, bir DBS istemcisi ve bir DBS sunucusu olan DBS prototipini geliştirdik. Kaynak Tanımlama Şablonları ve Kaynak Tanımlama Yüklemleri kullanarak bookmark ek leme mekanizması sağladık. Kaynak Tanımlama Yüklemlerini sorgulamada kullandık. DBS sunucusunu aynı kaynağa ait farklı tanımlamaları kabul edecek şekilde geliştirdik. Kay nakların yükselmesi ve alçalması için geri bildirim mekanizmasını sağladık. DBS sistemi, kaynak tanımlama şablonları ve kaynak tanımlama yüklemlerini yardımı ile ekleme ve sorgu ları daha etkili hale getirdi. Anahtar kelimeler, dağıtık bookmark paylaşımı, bookmark paylaşımı, dağıtık indek sleme, bookmark yöneticileri, bookmark organizatörleri, kaynak tanımlama şablonları, kay nak tanımlama yüklemleri
Özet (Çeviri)
The popularity of the Internet and the Web, along with the resources on this distributed global network is increasing exponentially. Today, the Web is used for almost every purpose from entertainment to communication, from advertisement to research. Researchers use the Web because the information is fresh, it is close to you as much as your computer, and it is huge. But it lacks structured indexing and/or categorization mechanisms that makes the search process difficult. People use one or more of four methods to access the information on the Web: search engines, directory services, personal bookmarks, or asking someone who knows where the information is. Search engines and global directory services try to index the Web, but they have their own problems such as too many returned results, low quality, etc. Peoples' bookmarks do not help as much as they should, because they are usually unstructured, being personal. Distributed indexing is one possible solution to this existing problem. Research is going on in distributed indexing, but the resulting systems are not usable by the public yet. Bookmark sharing through bookmark managers is another possible solution provided that the bookmark manager in use can be accessed easily, can store enough information about the resource, and can search its repository effectively. Finally, we propose a new approach called distributed bookmark sharing (DBS), which is both a bookmark manager and a search tool. It is like a Virtual Web on the top of the existing Web. In our research we built the prototype parts of a DBS, a stand-alone DBS client and a DBS server. We provide mechanisms to insert well-described bookmarks using Resource Description Templates and Resource Description Predicates. Resource Description Predi cates are also used in queries. The DBS server can handle different descriptions of the same resource. The system also provides a simple feedback mechanism to promote and demote the resources. The DBS system, with the help of description templates and description predicates, makes insertions and queries easy and efficient.