Turing test and conversation
Turing testi ve konuşma
  1. Tez No: 83738
  2. Yazar: AYŞE PINAR SAYGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Turing Testi, Yapay Zeka, Konuşma İlkeleri, İşbirliği İlkesi, Edimbilim, Doğal Dil Konuşma Sistemleri, Otomatik Gevezeler, Konuşma İncelemesi, Bilişsel Bilimler, Dil Felsefesi, Bilgisayarlı Dilbilim, Turing Test, Artificial Intelligence, Conversational maxims, Cooperative Principle, Pragmatics, Natural Language Conversation Systems, Chatterbots, Conversation Analysis, Cognitive Science, Philosophy of Lan guage, Computational Linguistics
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
IV ÖZET TURING TESTİ VE KONUŞMA Ayşe Pmar Saygın Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ilyas Çiçekli Temmuz, 1999 Turing Testi Yapay Zeka, Dil Felsefesi ve Bilişsel Bilimler alanlarında çok tartışılan konulardan biridir. 50 yıl önce, makinelerin düşünüp düşünmediğini ölçmek için kullanılacak bir test olarak öne sürülmüştür. Bünyesinde, hem felsefe hem de bilgisayar bilimi açısından önemli olan kavramları barındırır. Ayrıca, kendine has özelliklerinden dolayı, disiplinler arası bir yaklaşım gerek tirmektedir. Turing Testi 'ne göre bir bilgisayara zeki diyebilmemiz için, onun insan konuşma davranışlarını gerçek bir insandan ayırdedilemeyecek kadar iyi taklit edebilmesi gerekir. Buradan da görülebileceği gibi, konuşma, Turing Testi'nin çok önemli bir parçasıdır. Ama şaşırtıcı bir şekilde, testle ilgili önceki yorumlar konuya bu açıdan yaklaşmamaktadır. Bu tez, öncelikle Tur ing Testi'nin geniş ve derin bir incelemesini sunmaktadır. Felsefi tartışmalara, pratik gelişmelere, ve konunun diğer bilimlerde yarattığı yankılara yer ve rilmiştir. Ayrıca, Turing Testi bir çeşit konuşma olarak ele alınmaktadır. Halen varolan konuşma teorileri ile bilgisayar-insan iletişimi arasındaki ilişki ince lenmiştir. Özellikle Grice'm işbirliği ilkesi ve konuşma ilkeleri üzerine yoğunla- şılmıştır. Turing Testi'ni bir çeşit konuşma olarak, ve bilgisayarları dil kul lanıcıları olarak görmek, hem Yapay Zeka'ya, hem de genel olarak iletişime bakış açımız üzerinde büyük etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT TURING TEST AND CONVERSATION Ayşe Pınar Saygın M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ilyas Çiçekli July, 1999 The Turing Test is one of the most disputed topics in Artificial Intelligence, Philosophy of Mind and Cognitive Science. It has been proposed 50 years ago, as a method to determine whether machines can think or not. It embodies important philosophical issues, as well as computational ones. Moreover, be cause of its characteristics, it requires interdisciplinary attention. The Turing Test posits that, to be granted intelligence, a computer should imitate human conversational behavior so well that it should be indistinguishable from a real human being. From this, it follows that conversation is a crucial concept in its study. Surprisingly, focusing on conversation in relation to the Turing Test has not been a prevailing approach in previous research. This thesis first provides a thorough and deep review of the 50 years of the Turing Test. Philosophical arguments, computational concerns, and repercussions in other disciplines are all discussed. Furthermore, this thesis studies the Turing Test as a special kind of conversation. In doing so, the relationship between existing theories of conversation and human-computer communication is explored. In particu lar, Grice's cooperative principle and conversational maxims are concentrated on. Viewing the Turing Test as conversation and computers as language users have significant effects on the way we look at Artificial Intelligence, and on communication in general.