Acil servisimize ayaktan ve ambulansla başvuran geriatrik hastalarda Manchester, qSOFA, ESI (Emergency Severity Index) ve NEWS (National Early Warning Score) skorlarının prognoz tahmini ve etkili triaj sistemi açısından karşılaştırılması
Comparison of Manchester, qSOFA, ESI (Emergency Severity Index) and NEWS (National Early Warning Score) scores for prognostic estimation and effective triage system in geriatric patients presenting to our emergency department as outpatients and by ambulance
- Tez No: 837385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU SEVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik hasta, triaj, MTS, qSOFA, NEWS, ESI, acil servis, prognoz tahmini, Geriatric patient, triage, MTS, qSOFA, NEWS, ESI, emergency department, prognosis prediction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Triyaj, sağlık alanında hastaların yaralanma veya hastalık ciddiyetlerine göre sınıflandırılması ve önceliklendirilmesidir. Yaşlı hastaların acil servislere başvurularının artması, bu hasta popülasyonunun özel ihtiyaçlarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgular. Yaşlı bireyler genellikle kronik sağlık sorunlarına sahiptir, çoklu ilaç kullanırlar ve daha fazla fiziksel ve bilişsel zorluklar yaşayabilirler. Bu hastalar daha fazla tanıya ve tedaviye ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle, acil servis triajının yaşlı hastalar için özel olarak tasarlanmış olması önemlidir. Biz bu çalışmamızda acil servise başvuran yaşlı hastalarda, hastaların klinik durumlarının ciddiyetini değerlendirmek ve bu hastaların triyajlarını doğru bir şekilde yapmak amacıyla acil servis hekimlerine yardımcı olabilecek qSOFA, ESI (Emergency Severity Index), NEWS (National Early Warning Score) ve MTS (Manchester Triage System) skorlarını karşılaştırmayı amaçladık. Metod: Kesitsel olarak planladığımız bu çalışmaya 1 Eylül 2022-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında acil servisimize ambulansla ve ayaktan başvuran 65 yaş ve üzeri 1066 hasta dahil edildi. Acil servise başvuru anındaki skorlama sistemleri ayaktan ve ambulansla başvuran hastalar için ayrı ayrı kaydedildi ve qSOFA, ESI, NEWS ve MTS skorları acil serviste kaynak kullanımı, yatış süresi, ciddiyet, prognoz ve sonlanım açısından karşılaştırıldı. Bulgular: MTS ye göre“Turuncu”kategorisindeki hastaların ambulansla gelme olasılığı“Mavi”kategorisine göre 0,889 kat daha azdır (OR=0,889, p=0,924).“Sarı”kategorisindeki hastaların ambulansla gelme olasılığı“Mavi”kategorisine göre 0,520 kat daha azdır (OR=0,520, p=0,587). qSOFA skoruna göre; skoru“0”olan hastaların ambulansla gelme olasılığı“1 ve üstü”kategorisine göre 0,976 kat daha azdır (OR=0,976, p=0,934). NEWS skoruna göre;“Orta risk”kategorisindeki hastaların ambulansla gelme olasılığı 0,447 kat daha azdır (OR=0,447, p=0,054). ESI skoruna göre;“Çok kaynak kullanmak gerekir ve vital bulgular normal”kategorisindeki hastaların ambulansla gelme olasılığı 146,758 kat daha yüksektir (OR=146,758, p=0,001). Sonuç: Acil servise başvuru şekli (ayaktan veya ambulansla) ile hastaların triyaj skorları ve derecelendirmeleri arasında belirgin ve istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Özellikle MTS, qSOFA, NEWS ve ESI skorlarına göre hastaların acil servise başvuru şekilleri arasında belirgin farklılıklar gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Triage is the classification and prioritization of patients based on the severity of their injuries or illnesses in the healthcare setting. The increasing number of elderly patients seeking care in emergency departments highlights the need for special attention to the unique needs of this patient population. Elderly individuals often have chronic health conditions, use multipl medications, and may experience more physical and cognitive challenges. These patients may require more comprehensive diagnosis and treatment. Therefore, it is essential for emergency department triage to be specially designed for elderly patients. In this study, we aimed to compare the qSOFA, ESI (Emergency Severity Index), NEWS (National Early Warning Score), and MTS (Manchester Triage System) scores to assist emergency department physicians in assessing the severity of elderly patients' clinical conditions and accurately triaging them. Methods: This cross-sectional study included 1066 patients aged 65 and over who presented to our emergency department as outpatients or by ambulance between September 1,2022 and August 30,2023. Scoring systems at the time of admission to the emergency department were recorded separately for outpatients and arriving by ambulance. The qSOFA, ESI, NEWS and MTS scores were compared in terms of emergency department resource utilization, length of stay, severity, prognosis and outcomes. Results: According to MTS, the probability of patients in the“Orange”category arriving by ambulance is 0.889 times less likely than those in the“Blue”category (OR=0,889, p=0,924). Patients in the“Yellow”category are 0.520 times less likely to arrive by ambulance compared to those in the“Blue”category (OR=0,520, p=0,587). According to the qSOFA score, patients with a score of“0”are 0.976 times less likely to arrive by ambulance compared to those in the“1 and above”category (OR=0,976, p=0,934). According to the NEWS score, patients in the“Moderate risk”category are 0.447 times less likely to arrive by ambulance (OR=0,447, p=0,054). According to the ESI score, patients in the“High resource use and normal vital signs”category are 146.758 times more likely to arrive by ambulance (OR=146,758, p=0,001). Conclusion: There are significant and statistically meaningful differences between the method of patient presentation (outpatient or ambulance) and triage scores and assessments. Particularly, significant differences in patients' methods of presentation to the emergency department were observed based on the MTS, qSOFA, NEWS and ESI scores.