Lomber stabilizasyon cerrahisi geçirecek hastalarda, ultrason eşliğinde erektör spina plan bloğu ve posterior quadratus lumborum bloğunun, intraoperatif ve postoperatif etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the intraoperative and postoperative effects of ultrasound guided erector spina plane block and posterior quadratus lumborum block in patients undergoing lumbar stabilization surgery
  1. Tez No: 837386
  2. Yazar: ZEYNEP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. NİHAL GÖKBULUT ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ESP blok, posterior QL blok, QL 2 blok, ESP block, posterior QL block, QL 2 block
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışma ile lomber spinal stabilizasyon cerrahisinde ultrason eşliğinde yapılan ESP ve posterior QL bloklarının intraoperatif remifentanil tüketimi, postoperatif tramadol tüketimi ve ağrı skorları üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 18-65 yaş arası ASA I-III risk grubu 62 hasta dahil edildi ve hastalar rastgele eşit iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonundan sonra, cerrahi insizyondan önce pron pozisyonda bir gruba ESP blok, diğer gruba posterior QL blok uygulandı. İntraoperatif hemodinamik parametreler, kanama miktarı, verilen sıvı/ kan ürünü miktarı, remifentanil ve sevofluran tüketimi kaydedildi. Vaka bitiminden 30 dk önce 1 gr parasetamol, 1 mg/kg tramadol, 4 mg ondansetron yapıldı. Postoperatif iv (intravenöz) PCA (hasta kontrollü analjezi) cihazı takılan hastalar 24 saat takip edildi. Postoperatif 0., 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlerde hemodinamik parametreler, tramadol kullanımı ve opioid ilişkili yan etkiler kaydedildi. 0. saat verileri kaydedildikten sonra rutin 8 saatte bir 50 mg deksketoprofen trometamol yapıldı. Veriler IBM SPSS 25.0 (Armonk, NY: IBM Corp.) istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: İntraoperatif remifentanil ve sevofluran tüketimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Postoperatif 0., 1., 2. ve 6. saatlerdeki VAS değerleri ESP grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Postoperatif 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlerdeki PCA'da denenen ve verilen bolus değerleri ESP grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Opioid ilişkili yan etkiler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda ESP ve QL bloklarında intraoperatif remifentanil tüketimi açısından anlamlı fark olmadığını, lomber stabilizasyon cerrahisinde hem ESP hem de posterioer QL bloklarının kullanılabileceğini ancak ESP bloğun daha az tramadol tüketimi ve daha düşük VAS skorları sağlaması nedeniyle daha etkin olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare the effects of ultrasound-guided ESP and posterior QL block on intraoperative remifentanil consumption, postoperative tramadol consumption and pain scores in lumbar spinal stabilization surgery. Materials and Methods: Our study was designed as a randomized prospective study. 62 patients aged 18-65 years in ASA I-III risk group were included and the patients were randomly divided into two equal groups. After the induction of anesthesia, ESP block was applied to one group and posterior QL block was applied to the other group in the prone position before the surgical incision. Intraoperative hemodynamic parameters, amount of bleeding, amount of fluids/blood product administered, remifentanil and sevoflurane consumption were recorded. 30 minutes before the end of the case, 1 g paracetamol, 1 mg/kg tramadol, 4 mg ondansetron were administered. Postoperatively, patients with IV PCA device were followed for 24 hours. Hemodynamic parameters, tramadol use and opioid-related side effects were recorded at the postoperative 0th, 1st, 2nd, 6th, 12th and 24th hours. After the 0th hour data were recorded, 50 mg of dexketoprofen trometamol was administered routinely every 8 hours. Data were analyzed using the IBM SPSS 25.0 (Armonk, NY: IBM Corp.) statistical package program. Results: No statistically significant difference was found in terms of intraoperative consumption of remifentanil and sevoflurane. VAS values at postoperative 0th, 1th, 2th and 6th hours were found to be statistically significantly lower in the ESP group. The values tried and given bolus in the PCA at the postoperative 1st, 2nd, 6th, 12th and 24th hours were statistically significantly lower in the ESP group. No statistically significant difference was found in terms of opioid-related side effects. Conclusion: As a result of this study, we found that there was no significant difference in terms of intraoperative remifentanil consumption in ESP and QL blocks, both ESP and posterior QL blocks could be used in lumbar stabilization surgery, but ESP block was more effective because of less tramadol consumption and lower VAS scores.